Logo Universiteit Leiden.

nl en

Italiaanse taal en cultuur

Het Italiaans behoort wereldwijd tot de populairste talen in het vreemdetalenonderwijs. Wie vindt het nu niet leuk om in de taal van Dante een pizza of een bord smakelijke gnocchi te bestellen op een zonovergoten Italiaanse piazza? Een universitaire studie Italiaans is echter veel meer dan dat. In deze cursus maak je kennis met de italianistica. Wat kan en doet een hedendaagse Italië-expert?

Italië: verenigd in verscheidenheid

De ontdekkingstocht zal in het teken staan van de veelzijdige Italiaanse identiteit. Je maakt kennis met de taal door de Italiaanse famiglia te analyseren en bestudeert de muzikale identiteit van het Italiaans. Welke eigenschappen maken dat het veel mensen zo mooi in de oren klinkt? Je bevraagt samen met docenten en studenten de eenheid van Italië. Is het Italiaans eigenlijk wel één taal? En hoe lang is Italië eigenlijk al één land? Welke rol speelt een autoriteit als Dante in het idee van een Italiaanse natie? Daarnaast kijk je kritisch naar Italië’s verscheidenheid en de couleur locale die haar streken zo fascinerend maakt. Hoe kan een verhaal van twee vriendinnen in een armoedige Napolitaanse buitenwijk (Ferrante’s L’amica geniale) bijvoorbeeld een wereldwijde bestseller worden?

In deze classes merk je ten slotte hoe il Belpaese een ‘venster’ biedt om na te denken over bredere transnationale culturele en politieke vraagstukken. En wat die gnocchi betreft... ook voor de kritische maag is er een verrassing!

Over de colleges

Voertaal
Dit programma wordt aangeboden in het Nederlands. Een van de colleges zal gegeven worden in het Engels.

Studielast
Wanneer je deelneemt aan het programma van Italiaanse taal- en cultuur, bedraagt de eventueel door de school te erkennen studielast 25 uur.

Rooster
N.n.b.

Aanmelding en selectie

Voor wie
Leerlingen uit 4, 5 en 6 vwo kunnen zich aanmelden voor dit programma.

Aanmelding
Schrijf een motivatiebrief van ca. 300-400 woorden, waarin je vertelt wie je bent, welke universitaire studie je overweegt en waarom je geïnteresseerd bent in het programma. Licht ook toe waarom je denkt dat het belangrijk is om Italië te bestuderen. 
Aanmelden voor een PRE-Class kan tot 7 november tot 10.00 uur. Ga naar Aanmelding & selectie voor meer informatie.

Toelating
Aan het programma kunnen maximaal 20 mensen deelnemen. Wanneer er meer aanmeldingen zijn dan beschikbare plaatsen, krijgen leerlingen uit 5 en 6 vwo voorrang.

Contact

Voor praktische vragen kun je contact opnemen met Esrih Bakker. Neem voor overige vragen contact op met de contactpersoon van deze class Emma Grootveld.

Deze website maakt gebruik van cookies.