Logo Universiteit Leiden.

nl en

Religie en het milieu

Temperaturen stijgen, weerpatronen worden steeds onstabieler, de hoeveelheid plastic in de oceanen neemt toe, de diversiteit aan diersoorten neemt af, de poolkappen smelten, er is steeds minder bruikbare landbouwgrond, en drinkwatervoorraden dalen. Steeds vaker worden we in de media met dit soort verontrustende berichten geconfronteerd. Zelfs de meest afgelegen plekken op aarde vertonen vandaag de dag sporen van menselijke activiteit.

Een religieus, spiritueel of filosofisch probleem?

Deze ontwikkeling roept belangrijke en prangende vragen op over hoe we met de natuur om moeten gaan. Hoe kijkt de mens naar de natuur en wat is eigenlijk onze plek daarin? Moeten we de natuur zien als iets dat gecontroleerd moet worden? En moeten we daarom nieuwe technologie├źn bedenken waarmee we de natuur kunnen manipuleren en beheersen? Is de natuur een bron van grondstoffen die we naar behoefte mogen gebruiken? Is de milieucrisis een technologisch probleem dat we aan kunnen pakken door nog effici├źntere machines te bouwen en alternatieve energiebronnen aan te boren? Of, anders gedacht, is de natuur een plek van goddelijke mysterie en spiritualiteit, een bron van verwondering? Kunnen we de veranderingen in de natuur een dieper religieus, spiritueel of filosofisch probleem noemen? En is de milieucrisis eigenlijk wel de meest urgente kwestie van deze tijd?

Heilige berg Ayers Rock (Uluru) in Australie

In deze PRe-Class zullen we ons bezig houden met al deze vragen. We maken in deze Pre-Class een reis door de tijd en bestuderen de wereld en haar verscheidenheid aan religieuze tradities. Hierdoor leren we om op verschillende manieren naar de wereld te kijken en zien we hoe er vanuit verschillende hoeken mogelijke oplossingen geboden worden voor de milieucrisis waarmee de mensheid en de planeet te maken heeft.

Deze opgedane kennis over verschillende perspectieven op het milieu kun je meenemen naar een eventuele vervolgstudie in bijvoorbeeld biologie, milieukunde, sustainable development, engineering, politicologie, religiewetenschappen, filosofie, en meer.

Globale indeling van de colleges

De colleges vinden plaats op: 31 januari, 14 februari, 21 februari, 28 februari, 6 maart, 13 maart (excursie), 20 maart. De bijeenkomsten duren van 13.00 tot 15.00 uur, met uitzondering van de excursie op 13 maart.

Kijk voor een volledige beschrijving per college in het programma.

SLU's, motivatiebrief, toelating

Studielasturen
Wanneer je deelneemt aan het programma van zeven weken in Leiden bedraagt de eventueel door de school te erkennen studielast  25 uur. Onderdeel van het programma is een excursie. Deze wordt nader bekend gemaakt.

Motivatiebrief
Schrijf een brief van ca. 300 woorden waarin je iets over jezelf vertelt en waarin je uitlegt waarom je je graag in de onderwerp zou willen verdiepen.

Toelating
Er zijn maximaal 25 beschikbare plaatsen. Leerlingen uit 4, 5 en 6 vwo kunnen zich aanmelden voor dit programma. Wanneer er meer aanmeldingen zijn dan beschikbare plaatsen, krijgen leerlingen uit 5 en 6 vwo voorrang.

Aanmelden

Aanmelden voor een PRE-Class in 2020 kan tot 4 november 09:00. Ga naar Aanmelding & selectie voor meer informatie.

Contactpersoon

Neem voor praktische vragen contact op met Esrih Bakker, voor overige vragen kun je mailen naar de contactpersoon van deze class dhr.dr. John-Harmen Valk.

Deze website maakt gebruik van cookies.