Logo Universiteit Leiden.

nl en

Design

Van een goedkoop materiaal dat in alle mogelijke vormen en kleuren te produceren is tot afval dat onze leefomgeving ernstig vervuilt. Kunnen ontwerpers bijdragen aan duurzame oplossingen voor het afvalprobleem of zelfs een alternatief bieden voor het materiaal zelf?

Plastic Fantastic

In deze cursus, die gegeven wordt aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag, leer je van alles over het vak van productontwerper en hoe dat er in de praktijk kan uitzien. Je doet dat door je te verdiepen in een hedendaags thema ’het gebruik van plastic’ dat om nieuwe oplossingen vraagt.

In stapjes zullen we werken aan een ontwerpopgave waar je je ook theoretisch in verdiept door middel van het lezen van literatuur, het kijken van films en ander relevant onderzoek. Praktijk en theorie gaan in deze cursus hand in hand. Er wordt zowel gewerkt in de klas als gesproken en gediscussieerd en ook worden je ideeën kritisch besproken met de anderen.

In vijf bijeenkomsten van 2 of 3 uur en een excursie van een dag leer je een ontwerp-vraag te formuleren die jouw persoonlijke interesse heeft en waar je op eigen wijze invulling aan gaat geven. Dit doe je door zowel een product te maken als een verdiepend essay te schrijven waarin jouw standpunt met betrekking tot het thema duidelijk wordt.

Tijdens een excursie zullen we een bezoek brengen naar de studio’s van twee ontwerpers die beide een eigen kijk op het thema hebben en daarover vertellen.

Dus, wil je je verdiepen in een actueel maatschappelijk vraagstuk waar ontwerpers oplossingen voor kunnen aandragen? Heb je ervaring met hands-on maken of idee ontwikkeling, of wil je daar juist meer van weten? Dan is dit echt wat voor jou.

Dit programma wordt aangeboden in het Nederlands. Er wordt gebruikgemaakt van enige Engelstalige literatuur.

Globale indeling van de colleges

De colleges vinden plaats op zes woensdagmiddagen van 13.00-16.00: 9 januari, 16 januari, 30 januari, 6 februari, 13 februari, 20 februari.

De excursie vindt plaats op 23 januari van 10.30-16.00.

SLU's, motivatiebrief, toelating

Studielasturen
Dit programma kent 25 SLU.

Motivatiebrief
Schrijf een korte motivatie (ongeveer 300 woorden) waarin je je belangstelling voor en/of ervaring met design en het ontwerpvak toelicht. Leerlingen zijn bij voorkeur maatschappelijk geëngageerd en hebben ervaring met het verwoorden en verbeelden van hun ideeën (maken en schetsen) of kunnen niet wachten daarmee te beginnen.

Toelating
Er is een maximum aantal van 12 deelnemers aan dit programma.

Aanmelden

De aanmeldingen voor het schooljaar 2018-2019 zijn gesloten. Na de zomervakantie kun je je weer aanmelden voor de PRE-Classes van 2020.

Contactpersoon

Mw. L. Fit

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie