Logo Universiteit Leiden.

nl en

Design

The Future is Now!

Kunnen ontwerpers bijdragen aan duurzame oplossingen voor het leven van toekomstige generaties?

In deze cursus, die gegeven wordt aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag, krijg je een inkijkje in het vak van ontwerper en hoe het is om te studeren aan een kunstacademie.

Hoe gaan ontwerpers om met belangrijke elementen die in elk ontwerpproces voorkomen als kleur, vorm, materiaal, tactiliteit, inspiratie, innovatie, functie, doelgroep en schaal? Met het thema duurzaamheid als startpunt, maak je kennis met deze onderwerpen.

Praktijk en theorie gaan in deze cursus hand in hand. Twee- en driedimensionale ontwerpopdrachten en onderzochte literatuur vormen de basis voor verschillende doe-, maak- en denklessen. Door goed te observeren en te luisteren, en ook hands-on te produceren en te schrijven, visualiseer jij je visie.

Wil je je verdiepen in maatschappelijke vraagstukken waar ontwerpers oplossingen voor kunnen aandragen? Heb je ervaring met hands-on maken of idee ontwikkeling, of wil je daar juist meer van weten? Dan is dit echt wat voor jou.

Over de colleges

Voertaal
Dit programma wordt aangeboden in het Nederlands. Er wordt gebruikgemaakt van enige Engelstalige literatuur.

Studielast
Dit programma kent 25 SLU.

Rooster
De lessen vinden plaats op zes woensdagen van 10.00-16.00: 31 januari, 7, 14 en 28 februari, 6 en 13 maart. Een excursie vindt plaats op de eerste lesdag (31 januari), de laatste lesdag (13 maart) wordt er gepresenteerd, deze les duurt een halve dag.

Programma

Les 1: Excursie & Kennismaking – 31 januari

We maken met elkaar kennis en het programma wordt besproken.

De excursie gaat naar het Rijksmuseum waar je een interactieve rondleiding krijgt over de verschillende onderdelen van het ontwerpproces.

Les 2: Functie & Doelgroep – 7 februari

Je denkt na over de functie en het gebruik van een ontwerp door de functie van een bestaand tweedehands object te veranderen en dit te pitchen aan een bijpassende doelgroep.

Les 3: Vorm & Schaal – 14 februari

Je maakt kennis met het ‘vorm geven’ door te werken aan verschillende oefeningen (vormstudies) in vorm en schaal door middel van kleine modelletjes en maquettes.

Les 4: Materiaal, Tactiliteit & Kleur  – 28 februari

We gaan een eigen duurzaam materiaal ontwikkelen, bioplastic, waarbij de kleurstelling en textuur en de toepassing voor de toekomst belangrijk zijn.

Les 5: Inspiratie en Innovatie – 6 maart

Vanuit een eigen gekozen inspiratiebron werk je naar een nieuw en innovatief idee voor de toekomst toe, we schrijven een Future Scenario.

Les 6: Presentatie - 13 maart

In deze laatste les sluiten we feestelijk af. Je presenteert je werk in een pop-up expositie en reflecteert op wat je geleerd hebt.

Aanmelding en selectie

Voor wie?
Leerlingen uit 4, 5 en 6 vwo kunnen zich aanmelden voor dit programma.

Aanmelding
Schrijf een korte motivatie (ongeveer 300 woorden) waarin je je belangstelling voor en/of ervaring met design en het ontwerpvak toelicht. Leerlingen zijn bij voorkeur maatschappelijk geëngageerd en hebben ervaring met het verwoorden en verbeelden van hun ideeën (maken en schetsen) of kunnen niet wachten daarmee te beginnen. Aanmelden voor een PRE-Class kan tot woensdag 22 november, 14.00 uur. Ga naar Aanmelding & selectie voor meer informatie.

Toelating
Er is een maximum aantal van 12 deelnemers aan dit programma. Wanneer er meer aanmeldingen zijn dan beschikbare plaatsen, krijgen leerlingen uit 5 en 6 vwo voorrang.

Contact

Neem voor praktische vragen contact op met Esrih Bakker, voor overige vragen kun je mailen naar de contactpersoon van deze class mw. L. Fit.

Deze website maakt gebruik van cookies.