Logo Universiteit Leiden.

nl en

Design

Plastic: van een goedkoop materiaal dat in alle mogelijke vormen en kleuren te produceren is tot afval dat onze leefomgeving ernstig vervuilt. Kunnen ontwerpers bijdragen aan duurzame oplossingen voor het afvalprobleem of zelfs een alternatief bieden voor het materiaal zelf?

The Future is Now

In deze cursus, die gegeven wordt aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag, leer je van alles over het vak van productontwerper en hoe dat er in de praktijk kan uitzien. Je doet dat door je te verdiepen in een hedendaags thema - het gebruik van plastic - dat om nieuwe oplossingen vraagt.

In stapjes zullen we werken aan een ontwerpopgave waar je je ook theoretisch in verdiept door middel van het lezen van literatuur, het kijken van films en ander relevant onderzoek. Praktijk en theorie gaan in deze cursus hand in hand. Er wordt zowel gewerkt in de klas als gesproken en gediscussieerd en ook worden je ideeën kritisch besproken met de anderen.

In zes bijeenkomsten van vier uur en een excursie van een dag leer je vanuit jouw persoonlijke interesse nieuwe materialen te ontwikkelen en bedenk je daar mogelijke toepassingen voor. Met een object als muze verplaatst je je ook in de origine, betekenis, levenscyclus en toekomst van (wegwerp)producten en maak je een eigen podcast. We gaan dus zowel goed kijken, observeren en luisteren, als hands-on produceren en schrijven, en een verdiepend artikel maken waarin jouw standpunt met betrekking tot het thema duidelijk wordt.

Tijdens een excursie zullen we een bezoek brengen naar de studio van een ontwerper die een eigen kijk op het thema heeft en daarover vertelt. Ook bezoeken we een tentoonstelling.

Dus, wil je je verdiepen in een actueel maatschappelijk vraagstuk waar ontwerpers oplossingen voor kunnen aandragen? Heb je ervaring met hands-on maken of idee ontwikkeling, of wil je daar juist meer van weten? Dan is dit echt wat voor jou.

Over de colleges

Voertaal
Dit programma wordt aangeboden in het Nederlands. Er wordt gebruikgemaakt van enige Engelstalige literatuur.

Studielast
Dit programma kent 25 SLU.

Rooster
De colleges vinden plaats op zes vrijdagmiddagen van 13.00-17.00: 8, 15 en 22 januari, 5 en 12 februari, en 5 maart.
De excursie vindt plaats op 29 januari.

Aanmelding en selectie

Voor wie?
Leerlingen uit 4, 5 en 6 vwo kunnen zich aanmelden voor dit programma.

Aanmelding
Schrijf een korte motivatie (ongeveer 300 woorden) waarin je je belangstelling voor en/of ervaring met design en het ontwerpvak toelicht. Leerlingen zijn bij voorkeur maatschappelijk geëngageerd en hebben ervaring met het verwoorden en verbeelden van hun ideeën (maken en schetsen) of kunnen niet wachten daarmee te beginnen. Aanmelden voor een PRE-Class kan tot 4 november 09:00. Ga naar Aanmelding & selectie voor meer informatie.

Toelating
Er is een maximum aantal van 12 deelnemers aan dit programma. Wanneer er meer aanmeldingen zijn dan beschikbare plaatsen, krijgen leerlingen uit 5 en 6 vwo voorrang.

Contact

Neem voor praktische vragen contact op met Klawa Koppenol, voor overige vragen kun je mailen naar de contactpersoon van deze class mw. L. Fit.

Deze website maakt gebruik van cookies.