Logo Universiteit Leiden.

nl en

Filosofie

“Wat is de tijd? Wanneer niemand het me vraagt, weet ik het; wil ik het echter uitleggen aan iemand die het vraagt, dan weet ik het niet.” Dit schreef Augustinus rond het jaar 400; en de tijd is er sindsdien niet minder myserieus op geworden. Zodra we over tijd gaan nadenken, stapelen de vragen zich op.

Wat is tijd?

Iedereen weet bijvoorbeeld heel goed wat het verschil is tussen heden, verleden en toekomst. Maar weten we dat wel echt? Is het heden iets dat vooruit beweegt door de tijd? Hoe snel beweegt het dan? (Een seconde per seconde?) Ligt de toekomst al vast, of kunnen wij ons lot nog veranderen? Bestaat het verleden eigenlijk wel? Of is het hele onderscheid tussen heden, verleden en toekomst niets anders dan een menselijke illusie, die met de tijd zelf niets te maken heeft?

Zulke vragen staan centraal in de filosofie van de tijd en daar gaan we in deze cursus kennis mee maken. We gaan nadenken over zaken als de relatie tussen tijd en verandering, de mogelijkheid van tijdreizen, het bestaan van vrije wil, het verschil tussen tijd en ruimte, en de brandende vraag waarom mensen als de tijd verstrijkt altijd maar oud en krakkemikkig worden en nooit eens jong en fruitig. Daarbij laten we ons inspireren door allerlei ideeën, van antieke Griekse paradoxen tot aan moderne natuurkundige theorieën. En natuurlijk gaan we proberen zelf wel enige helderheid te verkrijgen over de tijd! De cursus zal bestaan uit acht bijeenkomsten en in het Nederlands worden gegeven. De teksten zullen in het Nederlands en het Engels zijn.

Coördinator: dr. Victor Gijsbers

Globale indeling van de colleges

Dagdeel: vrijdagmiddag

SLU's, motivatiebrief, toelating

Studielasturen
Bij deelname aan het PRE-programma bedraagt de eventueel door jouw school te erkennen studielast 25 uur

Motivatiebrief
Schrijf een motivatiebief van maximaal één A4, waarin je een korte presentatie geeft van jezelf (wie ben je, wat doe je, wat zijn je interesses?), en antwoord geeft op de volgende vraag: wat is 'tijd' voor jou en wat doet tijd met jou in het dagelijks leven?

Toelating
Dit programma is bedoeld  voor leerlingen uit 5 en 6 vwo. Het maximum aantal deelnemers bedraagt 16. Indien nodig, zal bij gelijke geschiktheid van aangemelde leerlingen loting plaatsvinden, om te bepalen welke kandidaten aan het programma mogen deelnemen.

Aanmelden

De aanmeldingen voor het schooljaar 2018-2019 zijn gesloten. Na de zomervakantie kun je je weer aanmelden voor de PRE-Classes van 2020.

Contactpersoon

Dhr.dr. V.A. Gijsbers

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie