Logo Universiteit Leiden.

nl en

Filosofie

Wanneer we naar het nieuws kijken, lijkt het soms dat de hele wereld bestaat uit boosaardige mensen. En ook in onze eigen omgeving doet niet iedereen altijd het goede. Haat en nijd, hebzucht en jaloezie, agressie en bedrog – niemand houdt ervan, en toch zijn deze dingen van alle tijden en alle plaatsen. Waarom eigenlijk? Waar komt het kwaad vandaan? En kunnen we er iets tegen doen?

Van kwaad tot erger

In deze cursus gaan we het kwaad onderzoeken door ons te verdiepen in een aantal beroemde denkers zoals Plato en Nietzsche. We zullen erachter komen dat het kwaad door velen gezien wordt als een noodzakelijk en onuitroeibaar gevolg van de menselijke vrijheid; maar ook als iets dat alleen maar voortkomt uit onwetendheid en dat dus door beter inzicht vernietigd kan worden. We zullen psychologische en religieuze analyses van het kwaad verkennen; en we zullen denkers tegen komen volgens wie het kwaad zo slecht nog niet is. Aan de hand van al die ideeën gaan we natuurlijk ook zelf nadenken en antwoorden formuleren op vragen die er in het leven toe doen. Heeft het bijvoorbeeld zin om te proberen de mensheid te verbeteren? En schieten we er eigenlijk iets mee op wanneer we mensen moreel veroordelen, of staat dat echt begrip alleen maar in de weg? De cursus zal bestaan uit acht bijeenkomsten en in het Nederlands worden gegeven. De teksten zullen in het Nederlands en het Engels zijn.

Globale indeling van de colleges

 

 

SLU's, motivatiebrief, toelating

Studielasturen
Bij deelname aan het PRE-programma bedraagt de eventueel door jouw school te erkennen studielast 25 uur

Motivatiebrief
Schrijf een motivatiebief van maximaal één A4, waarin je een korte presentatie geeft van jezelf (wie ben je, wat doe je, wat zijn je interesses?), en antwoord geeft op de volgende vraag: denk jij dat de mens ten diepste goed of ten diepste kwaad is, of een mengeling van die twee?

Toelating
Dit programma is bedoeld  voor leerlingen uit 5 en 6 vwo. Het maximum aantal deelnemers bedraagt 15. Indien nodig, zal bij gelijke geschiktheid van aangemelde leerlingen loting plaatsvinden, om te bepalen welke kandidaten aan het programma mogen deelnemen.

Aanmelden

De deadline voor het aanmelden voor deze module is 6 november 2017.

Contactpersoon

Dhr.dr. V.A. Gijsbers

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie