Logo Universiteit Leiden.

nl en

Filosofie

In deze class gaat het over de filosofie van de dood en hoe daar in het verleden naar is gekeken. Naast ideeën van oude filosofen, komen ook onze eigen ideeën aan bod. Je leert hoe je een filosofisch betoog op te zetten en kritisch na kunt denken over een diepgaand onderwerp dat uiteindelijk voor iedereen belangrijk is.

Afbeelding: (c) Wellcome Collection

Is sterven een kwaad?

“[D]e dood, de verschrikkelijkste van alle kwaden, [betekent] niets voor ons, omdat zolang wij er zijn de dood niet er niet is en als de dood er is wij er niet meer zijn”. Dit schreef Epicurus ruim 2300 jaar geleden. Hij beweerde dus dat de dood ons niets doet. Toch denkt bijna niemand positief over sterven. Had Epicurus gelijk? Of is sterven alleen soms een kwaad, en soms niet? Is onsterfelijk zijn misschien een groter kwaad dan sterven?

Zulke vragen staan centraal in de filosofie van de dood en daar gaan we in deze cursus kennis mee maken. We laten ons inspireren door allerlei ideeën, van antieke Griekse filosofen zoals Epicurus maar ook van modernere schrijvers zoals Thomas Nagel en Bernard Williams. En natuurlijk gaan we proberen om de vragen zelf te beantwoorden! Op deze manier leer je een filosofisch betoog op te zetten en kritisch na te denken over een diepgaand onderwerp dat uiteindelijk voor iedereen belangrijk is.

Werkelijkheid

Filosofie is een intellectuele uitdaging. Je leert onafhankelijk en kritisch denken en niets voor waar aan te nemen. Filosofie heeft geen duidelijk afgebakend, eigen ‘vakgebied’ en houdt zich niet bezig met een specifiek deel van de werkelijkheid. Het legt zich in die zin geen beperkingen op.

Voor wie is dit vak geschikt? Stel jezelf de volgende vragen: Ga jij een intellectuele uitdaging niet uit de weg? Ben je niet bang om te ontdekken dat er geen definitieve antwoorden zijn op alle vragen en ben je toch bereid om steeds door te vragen? Heb je een kritische houding, en kun je zelf ook goed tegen kritiek? Zo ja, dan is dit hét vak voor jou.

Globale indeling van de colleges

De colleges vinden plaats op woensdagen: 8 januari tot en met 11 maart tussen 13.00 tot 15.00, met uitzondering van 19 en 26 februari (dan zijn er schoolvakanties).

SLU's, motivatiebrief, toelating

Studielasturen
Wanneer je deelneemt aan het programma van Filosofie, bedraagt de eventueel door de school te erkennen studielast 25 uur. 

Motivatiebrief 
Schrijf een motivatiebief van maximaal één A4, waarin je een korte presentatie geeft van jezelf (wie ben je, wat doe je, wat zijn je interesses?), en wat je trekt aan in deze PRE-Class.

Toelating
Aan het programma kunnen maximaal 25 mensen deelnemen. Leerlingen uit 4, 5 en 6 vwo kunnen zich aanmelden voor dit programma. Wanneer er meer aanmeldingen zijn dan beschikbare plaatsen, krijgen leerlingen uit 5 en 6 vwo voorrang.

Aanmelden

Aanmelden voor een PRE-Class in 2020 kan tot 4 november 09:00. Ga naar Aanmelding & selectie voor meer informatie.

Contactpersoon

Neem voor praktische vragen contact op met Esrih Bakker, voor overige vragen kun je mailen naar de contactpersoon van deze class dr. Rosa Runhardt.

Deze website maakt gebruik van cookies.