Politicologie (BSc)
Politicologie: Nationale en Internationale Politiek is een brede studie met veel diepgang. Als politicoloog bestudeer je politieke vraagstukken op lokaal, nationaal en internationaal niveau, vanuit verschillende invalshoeken. Je krijgt les van gerenommeerde, betrokken docenten. In Leiden vind je een echte studentenstad met volop mogelijkheden om je te ontwikkelen en ontspannen.
Onderdeel van
Met ingang van studiejaar 2026-2027 worden de specialisaties Politicologie en Internationale Politiek geïntegreerd in het vernieuwde programma BSc Politicologie: Nationale en Internationale Politiek. Formeel moet deze programmawijziging nog worden bekrachtigd. Dit gebeurt naar verwachting in mei-juni 2025. Tot die zijn de naam en de inhoud van het programma op deze site onder voorbehoud. |
Wat als de wereld verandert?
De wereld is volop in beweging. Staten en overheden zijn niet meer de enige spelers op het wereldtoneel; de Europese Unie is niet meer vanzelfsprekend; de VS, China en Rusland lijken meer en meer hun eigen weg te gaan. We worden steeds mobieler en zien tegelijkertijd dat landen hun grenzen scherper gaan bewaken. Dichter bij huis lijken verkiezingsuitslagen en regeringsformaties steeds minder voorspelbaar te worden. Nieuwe media en uitvindingen op het gebied van AI veranderen ons doen en laten ingrijpend, maar het blijft lastig om oplossingen te vinden voor conflicten tussen bevolkingsgroepen. Dagelijks lezen we in het nieuws over overtuigingen die op elkaar botsen en vragen we ons af waarom het zo moeilijk is om verschillende belangen en overtuigingen met elkaar te verzoenen, met een antwoord te komen op armoede en klimaatverandering.
De juiste vragen stellen
Het is aan ons allemaal om in te spelen op deze ontwikkelingen. Om de juiste vragen te stellen en naar passende antwoorden te zoeken voor uitdagingen waar ook jij het fijne, en soms ook het minder fijne, van wilt weten. Omdat jij betrokken bent; omdat jij verder kijkt en dieper graaft; omdat jij jouw blik wilt verruimen. Daarom kies jij voor de studie Politicologie: Nationale en Internationale Politiek aan de Universiteit Leiden.
Wat is politicologie? Wat leer je aan deze opleiding? Wat kun je daar vervolgens mee worden?
Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.
Bekijk de video op de oorspronkelijke website ofOntmoet onze studenten
Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.
Bekijk de video op de oorspronkelijke website ofOnderwijs en onderzoek
Bij Politicologie krijg je onderwijs van inspirerende docenten. Het zijn bekende onderzoekers in hun vakgebied, die hun fascinatie en expertise als politicoloog graag met je delen. Als student profiteer je hiervan. Docenten geven college vanuit hun onderzoekervaring en bespreken met jou de nieuwste kennis, ideeën en vragen.

Den Haag om de hoek
Vanuit Leiden ben je binnen 12 minuten met de trein in Den Haag. Omdat Den Haag zo dichtbij is, is het makkelijk om een bezoek te brengen aan de Eerste of Tweede Kamer. En omgekeerd zijn er regelmatig gastsprekers uit Den Haag voor colleges. Den Haag is bovendien de hoofdstad van het internationaal recht; een onderwerp waar zeker aandacht aan wordt besteed tijdens je studie.
Rosa Rupert
Student

De wisselwerking tussen theorie en praktijk vind ik interessant.
De studie heeft veel aandacht voor actualiteit en geeft wetenschappelijk inzicht in de achtergrond van bijvoorbeeld internationale conflicten. Wat je hebt geleerd, kun je in de praktijk toepassen. Die wisselwerking tussen theorie en actualiteit vind ik interessant. De docenten zijn erg kundig en betrokken. Zo hebben we een docent die gespecialiseerd is in etnische diversiteit en onderzoek doet in India, een docent die college geeft over de EU en in een internationaal onderzoeksteam naar de regulering van grensoverschrijdende zorg zit, maar ook een docent die in de Eerste Kamer zit. Ze zijn niet alleen onderzoekers, maar brengen ook hun praktijkervaring mee naar college.
Carlijn van Donselaar
Alumnus

In de dagelijkse Haagse hectiek komt de analytische blik die ik in mijn studie opdeed regelmatig van pas.
Ik werk als persvoorlichter voor de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu; die heeft een brede portefeuille, van OV tot klimaatkwesties. En écht waar: in de dagelijkse Haagse hectiek komt de analytische blik die ik in mijn studie opdeed regelmatig van pas. Ook de kennis over politieke communicatie blijkt nu van grote waarde. Net als mijn minor Journalistiek & Nieuwe Media en de stage bij Het Parool. Ik raad iedereen dan ook aan om naast de studie de nodige praktijkervaring op te doen.
Chat met een student
Heb je een vraag over het studentenleven in Leiden, studeren aan de Universiteit Leiden of ben je op zoek naar informatie over de opleiding Politicologie? Kom direct in contact met een van onze studenten!