Economie & Samenleving (BSc)
Over de opleiding
De opleiding Economie & Samenleving bereidt je met zijn vijf doordachte leerlijnen uitstekend voor op een succesvolle carrière als econoom.
Binnen de bachelor zijn vijf doordachte leerlijnen uitgewerkt die je uitstekend voorbereiden op een succesvolle carrière als econoom. Deze leerlijnen richten zich onder andere op economische inzichten en theorie, programmeren en empirische vaardigheden, en brede kennis van politiek, recht en instituties. Natuurlijk komen ook praktische vaardigheden ruim aan bod, zoals helder schrijven, overtuigend presenteren, en effectief samenwerken.
Met uitzondering van het bachelorproject hebben alle vakken een studielast van 5 EC. Naarmate je verder komt in de opleiding, neemt de complexiteit toe. Het onderwijs begint in de eerste week van september. De academische jaarkalender bestaat uit vier onderwijsperioden – aangeduid als onderwijsblokken – van acht weken. Het onderwijs vindt plaats in de eerste zeven weken, in de achtste week zijn de tentamens. Tijdens elk onderwijsblok volg je drie vakken van elk 5 EC.
In het eerste jaar leg je de basis voor de opleiding. Je krijgt een introductie in de economische theorie, waaronder micro-economie, macro-economie en gedragseconomie. De bijhorende ondersteunende vakken, zoals wiskunde en statistiek, komen uiteraard ook voorbij. Daarnaast leer je programmeren en maak je kennis met de verwante disciplines van het recht en de politieke wetenschappen en het grote belang daarvan voor economen.
In het tweede jaar verdiep je je verder in een aantal moderne deelgebieden van de economie, zoals Internationale economie, Publieke economie, Arbeidsmarktbeleid en Toegepaste Econometrie. Je verbreedt ook je kennis van de politiek en het recht, en kiest zelf waarin je specialiseert! Daarnaast pas je in het tweede jaar ook de kennis uit het eerste jaar toe op concrete en actuele problemen, zoals klimaatverandering, ongelijkheid en migratie. Dit zijn reële maatschappelijke uitdagingen én onze Leidse en Rotterdamse economen zijn experts in deze onderwerpen.
Het eerste semester van derde jaar biedt héél veel mogelijkheden. Zo kun je kiezen uit meer dan 100 minoren. Vond je bijvoorbeeld het eerstejaarsvak Gedragseconomie – waarbij inzichten worden geput uit de psychologie – onwijs interessant? Dan kies je gewoon voor een minor van 30 EC in de psychologie! Of is artificiële intelligentie toch meer jouw ding? Dan combineer je economie met een minor in artificiële intelligentie!
In het tweede semester van het derde jaar ga je verder met de opleiding en integreer je de kennis van economie, politiek en recht in vakken als Politieke Economie en Rechtseconomie. Het programma wordt afgesloten met een Bachelorproject (10 EC). Dit is een individueel onderzoeksproject over een maatschappelijk-economisch thema, waarbij je zowel economische, politieke als juridische aspecten combineert.
Stage
Geen zin in een minor, maar wil je meer praktische ervaring? Dan kun je kiezen voor een halfjaarlijkse stage – zo zijn er veel in Den Haag – of voor één van de internationale uitwisselingsprogramma’s over de hele wereld.