Economie & Samenleving (BSc)
Studieprogramma
Binnen de bachelor zijn vijf doordachte leerlijnen uitgewerkt die je uitstekend voorbereiden op een succesvolle carrière als econoom.
Binnen de bachelor zijn vijf doordachte leerlijnen uitgewerkt die je uitstekend voorbereiden op een succesvolle carrière als econoom. Deze leerlijnen richten zich onder andere op economische inzichten en theorie, programmeren en empirische vaardigheden, en brede kennis van politiek, recht en instituties. Natuurlijk komen ook praktische vaardigheden ruim aan bod, zoals helder schrijven, overtuigend presenteren, en effectief samenwerken.
Met uitzondering van het bachelorproject hebben alle vakken een studielast van 5 EC. Naarmate je verder komt in de opleiding, neemt de complexiteit toe. Het onderwijs begint in de eerste week van september. De academische jaarkalender bestaat uit vier onderwijsperioden – aangeduid als onderwijsblokken – van acht weken. Het onderwijs vindt plaats in de eerste zeven weken, in de achtste week zijn de tentamens. Tijdens elk onderwijsblok volg je drie vakken van elk 5 EC.
Opbouw studieprogramma
In het tweede jaar verdiep je je verder in een aantal moderne deelgebieden van de economie, zoals Internationale economie, Publieke economie, Arbeidsmarktbeleid en Toegepaste Econometrie. Je verbreedt ook je kennis van de politiek en het recht, en kiest zelf waarin je specialiseert! Daarnaast pas je in het tweede jaar ook de kennis uit het eerste jaar toe op concrete en actuele problemen, zoals klimaatverandering, ongelijkheid en migratie. Dit zijn reële maatschappelijke uitdagingen én onze Leidse en Rotterdamse economen zijn experts in deze onderwerpen.
Geen zin in een minor, maar wil je meer praktische ervaring? Dan kun je kiezen voor een halfjaarlijkse stage – zo zijn er veel in Den Haag – of voor één van de internationale uitwisselingsprogramma’s over de hele wereld.
In het tweede semester van het derde jaar ga je verder met de opleiding en integreer je de kennis van economie, politiek en recht in vakken als Politieke Economie en Rechtseconomie. Het programma wordt afgesloten met een Bachelorproject (10 EC). Dit is een individueel onderzoeksproject over een maatschappelijk-economisch thema, waarbij je zowel economische, politieke als juridische aspecten combineert.
Hoe vul jij je keuzeruimte in?
In elke bacheloropleiding kun je een aantal vakken zelf kiezen; binnen je studie om je kennis te verdiepen, buiten je studie om je basiskennis te verbreden. Met keuzevakken geef je zelf richting aan je studie. Doe alvast inspiratie op en verdiep je in de keuzevakkengids.
Keuzevakkengids
Naast losse keuzevakken bieden opleidingen een speciaal samengesteld pakket van keuzevakken aan. Dit vaste pakket van dertig studiepunten heet een minor.
Een studieperiode in het buitenland is de kans om je horizon te verbreden. Specialistische kennis die aan de Universiteit Leiden niet voorhanden is, vind je soms wel bij een universiteit in het buitenland. Je leert je redden in een onbekende omgeving. Je verbetert je talenkennis en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. Bovendien leer je internationaal te denken. Hiervoor kun je in je tweede jaar plannen maken.
Op een buitenlandse universiteit kun je vakken volgen die aan de Universiteit Leiden niet worden gegeven. Ook kan je je verdiepen in onderwerpen waar op de Universiteit Leiden minder aandacht voor is. De rechtenfaculteit werkt samen met vele gerenommeerde universiteiten in Europa, zoals Oxford, Parijs, Siena, Oslo, Granada en Zürich. Maar ook wereldwijd heeft de opleiding goede contacten. Zo kun je bijvoorbeeld studeren in China aan de Shanghai International Studies University. Kijk voor meer informatie bij het Bureau Internationaal Onderwijs.