Universiteit Leiden

nl en

Universiteit Leiden introduceert eerste bacheloropleiding Cybersecurity & Cybercrime

Vanaf september 2025 biedt de Faculteit Governance and Global Affairs de bacheloropleiding Cybersecurity & Cybercrime aan. Deze unieke Nederlandstalige opleiding leidt studenten op tot veelzijdige cyberexperts. ‘Er is veel vraag naar specialisten op het gebied van cybersecurity en cybercrime’.

De opleiding combineert maar liefst vier disciplines: bestuurs- en organisatiekunde, informatica, criminologie en recht. Daarnaast worden er naast traditionele colleges ook innovatieve lesmethodes ingezet in de opleiding, zoals simulaties, serious games, moot courts en hackathons. Het doel?  Studenten zo optimaal mogelijk voorbereiden op de uitdagingen in het dynamische en groeiende werkveld van cybersecurity en cybercrime.

'In de komende jaren zijn er veel cybersecurity en cybercrime-specialisten nodig om Nederland veilig te maken én te houden.'

Bibi van den Berg, Hoogleraar Cybersecurity Governance en docent bij de opleiding: ‘In de komende jaren zijn er veel cybersecurity en cybercrime-specialisten nodig om Nederland veilig te maken én te houden. Vanuit de markt is er veel vraag naar specialisten op het gebied van cybersecurity en cybercrime, deze opleiding biedt studenten diepgravende kennis en vaardigheden om hun steentje bij te dragen aan die opdracht.’

Onderwijsprogramma

In drie jaar tijd krijgen studenten onderwijs over alles wat met cybercrime en cybersecurity te maken heeft. In het eerste jaar ligt het accent op cybersecurity in organisaties, recht in cyberspace en criminologie. Daarnaast worden studenten geïntroduceerd in de vier verschillende disciplines en wordt er aandacht besteed aan de ontwikkeling van academische en professionele vaardigheden zoals onderzoeken en kritisch denken.

In het tweede jaar verschuift de focus naar incidenten, aanvallen en crises. Onderwerpen zijn onder meer cyberaanvallen, daders en slachtoffers, crisismanagement en strafrecht. Ook behoort het analyseren van cyberincidenten en het geven van beleidsadvies tot het curriculum. In het derde jaar gaan studenten tenslotte de verdieping in en doen zij een afstudeerproject waarin een cyberuitdaging wordt onderzocht. Hiervoor moeten zij een wetenschappelijk artikel schrijven en een posterpresentatie geven op een symposium.

Locatie Den Haag

De opleiding wordt gegeven in Den Haag, een stad met een groot aantal nationale en internationale organisaties gericht op veiligheid, cybersecurity en cybercrime, zoals ministeries, Europol, NATO Communications and Information Agency (NATO-NCI) en het Global Forum for Cyber Expertise (GFCE).

Meer informatie

Benieuwd naar de opleiding? Bezoek de website of de Bachelor Open Dag op zaterdag 12 oktober.

Andere nieuwe opleidingen in Leiden en Den Haag (start september 2025)

De Universiteit Leiden gaat twee nieuwe opleidingen economie aanbieden in Den Haag. Het gaat om de bachelor Economie en Samenleving en de master Economie van de Publieke Sector. De NVAO heeft beide Nederlandstalige opleidingen goedgekeurd en geaccrediteerd. De bacheloropleiding is een gezamenlijke opleiding van de Universiteit Leiden en de Erasmus School of Economics. Lees verder

In Leiden start in september 2025 de Engelstalige bacheloropleiding Science for Sustainable Societies. Binnen dit programma leer je natuurwetenschappelijke en sociaal-wetenschappelijke inzichten en methoden te combineren, zodat je complexe duurzaamheidsuitdagingen zoals klimaatverandering, vervuiling en biodiversiteitsverlies kunt begrijpen en aanpakken in de context van menselijke systemen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.