Universiteit Leiden

nl en

Jessica Kiefte-de Jong

Hoogleraar Population Health

Naam
Prof.dr. J.C. Kiefte-de Jong
Telefoon
+31 71 5 26 91 11
E-mail
j.c.kiefte@lumc.nl
ORCID iD
0000-0002-8136-0918

Jessica Kiefte-de Jong is hoogleraar Population Health met aandacht voor leefstijl en levensloop epidemiologie. Ze is tevens lid van de Gezondheidsraadcommissie Voeding voor Zwangere Vrouwen en kinderen tot 2 jaar en bestuurslid van de Nederlandse Academie voor Voedingswetenschappen en MT lid van het Nederlands Innovatiecentrum – Lifestyle4Health. Daarnaast is zij Dekker Laureaat van de Nederlandse Hartstichting.

Meer informatie over Jessica Kiefte-de Jong

Prevention, Population Health and Disease Management

De onderzoekslijn van Jessica Kiefte-de Jong is ingebed in de afdeling Public Health en Eerstelijns geneeskunde en de Campus Den Haag van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Ze is betrokken bij het LUMC onderzoeksprogramma Prevention, Population Health and Disease Management – PrePoD waarbij ze zich richt op de thema’s leefstijl, preventie en levensloop.  Specifiek binnen het Interdisciplinaire Population Health Living Lab van de LUMC-Campus Den Haag richt ze zich op het identificeren van kwetsbare groepen, met als doel het aanbieden van gerichte preventie initiatieven. Hierbij kijkt zij naast voeding en leefstijl ook naar de sociale en fysieke omgeving. Ze leidt het onderzoek naar  voedselonzekerheid bij gezinnen in Haagse aandachtswijken en ze is projectleider van het TEACHLIFE onderzoek, waarbij teachable moments (zg. sleutelmomenten in het leven) ten aanzien van leefstijlverandering in de zorg worden onderzocht. Ze is tevens betrokken bij het Kansrijke Start Programma in samenwerking met het RIVM waar zij als promotor onderzoek begeleid op gebied van omgevingsfactoren  en gezondheid in de eerste 1000 dagen van het leven.

Wetenschappelijke carrière

Jessica Kiefte-de Jong studeerde Voeding en Diëtetiek aan de Hogeschool van Amsterdam waar zij in 2004 als diëtist afstudeerde. Nadien werkte ze als klinisch diëtiste in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda en het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam (2004-2005). Vervolgens behaalde ze haar Masterdiploma in Public Health Research & Nutrition aan de Vrije Universiteit van Amsterdam (2005-2008), terwijl ze haar werk als klinische diëtiste voortzette aan het VU Medisch Centrum. In 2009 besloot ze om een voltijds PhD-traject te starten bij het Sophia Kinderziekenhuis / Erasmus MC, waar ze in 2012 promoveerde met haar proefschrift getiteld “Early Life Nutrition and Gastro-intestinal and Allergic outcomes:  The Generation R Study”. Daarna werd ze aangesteld als senior onderzoeker op gebied van voeding en gezondheid bij de Afdeling Epidemiologie en Kindergeneeskunde van het Erasmus MC, waar ze verschillende onderzoeksprojecten over voeding en gezondheid begeleidde in grote cohortstudies (o.a. The Generation R Study, The Rotterdam Study en The B-Proof Study) . In 2014 en 2016 was ze visiting researcher aan de Harvard School of Public Health om voedingsfactoren te bestuderen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van diabetes mellitus type 2. Van 2014 tot 2018 was ze ook aangesteld als assistant-professor aan het Leiden University College, het interdisciplinaire internationale honours college van de Leiden Universiteit in Den Haag (LUC). Hier was ze tevens convener van de Global Public Health major. Haar onderzoeksoutput omvat verschillende interdisciplinaire en samenwerkingsprojecten rond de thema's Voeding, Leefstijl en Levensloop. Met meer dan 150 publicaties in wetenschappelijke tijdschriften heeft ze een H-index van 34 (Google Scholar 2019) / 28 (Web of Science 2019)

Hoogleraar Population Health

  • Faculteit Geneeskunde
  • Divisie 3
  • Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde

Werkadres

LUMC Hoofdgebouw
Albinusdreef 2
2333 ZA Leiden

Contact

Docent / Gast

  • Faculteit Governance and Global Affairs
  • Leiden University College

Werkadres

Wijnhaven
Turfmarkt 99
2511 DP Den Haag

Contact

Publicaties

  • Bestuurslid Nederlandse Academie voor Voedingswetenschapen (NAV) Activiteiten mbt profilering van de voedingswetenschappen tbv volksgezondheid
  • Wetenschappelijke adviesraad Kenniscentrum dietisten overgewicht en obestias Advisering tav preventie en behandeling van overgewicht en de rol van de dietist hierin
  • Gezondheidsraad Commissielid 'Voedingsaanbevelingen voor zwangerschap en lactatie en kinderen tot 2 jaar'
  • Journal of Public Health Nutrition Associate editor
  • Academische Werkplaats Publieke Gezondheidszorg Noorderlijk Zuid Holland Opleidingscommissie
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.