Universiteit Leiden

nl en

‘Als je als vrouw geen voorbeeld ziet van dat de top haalbaar is, ga je buiten de wetenschap kijken’

Het aantal vrouwelijke hoogleraren wil maar niet echt groeien. Waarom is het zo moeilijk om vrouwen aan de wetenschappelijke top te krijgen? Op Internationale Vrouwendag is universitair docent Julia Cramer te gast bij NPO Radio1-programma Spraakmakers. Samen met hoofdredacteur van New Scientist Jim Jansen en hooglerlaar virologie Marion Koopmans bespreekt ze de kwestie.

Het grootste probleem volgens Cramer? ‘Dat er te weinig vrouwelijke rolmodellen zijn. Een man kan uiteraard ook rolmodel zijn voor vrouwen. Maar als vrouw heb je wel minder mensen waarin je jezelf direct herkent, of die voorleven zoals jij denkt dat jouw leven er in de toekomst uit zal zien.’ Ondanks dat er meer vrouwelijke dan mannelijke promovendi zijn, kan dat er volgens Cramer voor zorgen dat vrouwen niet doorstromen naar de hoogste plekken. ‘Als jij geen voorbeeld ziet van dat die top ook haalbaar is, zijn er na je promotie genoeg andere interessante banen waar misschien wel mensen zitten waarmee je je kunt identificeren.’

Vrouwen in de quantumwereld samenbrengen

Mede om deze reden richtte Cramer een aantal jaar geleden Women in Quantum development op. ‘In mijn vakgebied zitten aardig wat vrouwen, maar verspreid over allerlei groepen en locaties. Dus in je directe omgeving zitten vaak maar één of twee andere vrouwen. Met dit initiatief proberen we de vrouwencommunity iets meer bij elkaar te brengen, zodat je elkaar leert kennen en kunt helpen. Zo blijft iedereen hopelijk in dit mooie vakgebied!’

Beluister de rest van het fragment bij NPO Radio 1: Spraakmakers – Positie van vrouwen in de wetenschap.

Julia Cramer op LinkedIn over haar mediaoptreden.
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.