Universiteit Leiden

nl en

Masterstudent Nicole ter Laak wint KNMP Studentenprijs 2023

BFW-masterstudent Nicole ter Laak heeft de KNMP Studentenprijs 2023 gewonnen. Ze wint de prijs voor haar onderzoeksproject naar doseerrichtlijnen van antibiotica bij pasgeboren baby’s met een erg laag geboortegewicht voor de doorlopen zwangerschapsduur.

Ter Laak was heel blij, maar ook verrast toen ze hoorde dat ze had gewonnen. ‘Anne van Rongen, onderzoeker bij het LACDR, had net verteld dat ze mij had voorgedragen voor deze prijs, maar de kans leek me erg klein dat ik zou winnen. Niet veel later kreeg ik al bericht van KNMP dat ik de prijs had gewonnen, ontzettend leuk!’

Onderzoek naar uitscheiding van gentamicine door de nier bij pasgeboren baby’s

De masterstudent onderzocht de verschillen tussen hoe baby’s met een erg laag geboortegewicht voor de doorlopen zwangerschapsduur (Small for Gestational Age neonaten) en baby’s met een normaal geboortegewicht voor de doorlopen zwangerschapsduur (Appropiate for Gestational Age neonaten) in deuitscheiding van het antibioticum gentamicine door de nier. Ze ontwikkelde een model waaruit blijkt dat na de eerste vijf levensdagen SGA-neonaten een hogere uitscheiding van gentamicine hebben dan AGA-neonaten, omdat de uitscheiding na de geboorte sneller toeneemt bij SGA-neonaten. Het is dus noodzakelijk om deze groep  op te nemen in doseerrichtlijnen voor gentamicine en andere geneesmiddelen die door de nier worden uitgescheiden.’

1.000 euro aan prijzengeld gewonnen

Met het winnen van de KNMP Studentenprijs wint Ter Laak 1.000 euro. Ze weet nog niet wat ze met het prijzengeld gaat doen. ‘Voorlopig gaat het geld op de spaarrekening tot ik er een goede bestemming voor heb gevonden.’

Nicole ter Laak (links) is een van de winnaars van de KNMP Studentenprijs. Foto: KNMP

KNMP Studentenprijs

De KNMP, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie, reikt jaarlijks de KNMP Studentenprijs uit tijdens haar Najaarscongres. Hoogleraren en docenten kunnen studenten voor deze prijs voordragen vanwege hun uitstekende studieresultaten, motivatie en inzet. De prijs omvat een geldbedrag van 1.000 euro.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.