Universiteit Leiden

nl en

Podcasts: Leidse wetenschappers in je oren

Op de fiets naar je werk of relaxt op de bank: zomaar wat momenten waarop je naar een podcast kan luisteren. De Universiteit Leiden heeft een breed aanbod van podcasts. Stop jij de volgende keer een Leidse wetenschapper in je oren?

De Universiteit Leiden heeft meer dan veertig podcasts in huis, gemaakt door wetenschappers en studenten. In dit artikel spreken wij met de makers van de podcast-series Middeleeuwse Toestanden en Uit de Ivoren Toren en tippen wij nog vijf andere podcast-series. Hou je van de Middeleeuwen of wil je meer weten over de geheime wereld van de AIVD of het puberbrein? Dan zit er vast een leuke podcast voor jou tussen!

Middeleeuwse Toestanden

De Middeleeuwen: een tijdperk van viezigheid, onrecht, geweld, censuur en bijgeloof, toch? Nou, nee. Het is een mythe dat de Middeleeuwen zo’n duister tijdperk was. En als het aan de Leidse wetenschappers Jip Barreveld, Marlisa den Hertog, Mette Langbroek en Thijs Porck ligt, allen gespecialiseerd in de Middeleeuwen, wordt deze mythe met hun podcast Middeleeuwse Toestanden zo snel mogelijk de wereld uitgeholpen.

‘We hadden al enige jaren een blog die onderzoek over de Middeleeuwen toegankelijk maakt, de Leiden Medievalists Blog. Maar we wilden graag een breder publiek bereiken’, vertellen de wetenschappers. ‘Toen bleek dat er niet zoveel podcasts over de Middeleeuwen in het Nederlands waren, is Middeleeuwse Toestanden geboren. In iedere aflevering laten we een specialist aan het woord die een wijdverbreide mythe ontkracht. Zo weerleggen wij de mythes dat mensen alleen maar vlees aten in de Middeleeuwen en dat alleen mannen het voor het zeggen hadden.’

De podcastmakers, die in maart/april dit jaar hun tweede seizoen lanceren, hebben al een groot bereik. Zo is de podcast meer dan 5.000 keer beluisterd en zijn zij recent benaderd door een educatieve uitgeverij die de podcast wil toevoegen aan een lesmethode geschiedenis in het primair onderwijs. ‘Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met de Middeleeuwen!’

Uit de Ivoren Toren

Hoe kunnen wij voedsel verbouwen zonder pesticiden? Waar moeten we onze materialen vandaan halen voor de energietransitie? En kunnen we nog wel economisch oneindig groeien als we onze economie circulair maken? Allemaal vragen die centraal staan in onderzoek naar duurzaamheid. De antwoorden erop bereiken echter vaak niet de gewone burger. Daarom vond het Centre for Sustainability van de Universiteit Leiden, de Universiteit Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam het tijd om wetenschappers uit hun ivoren toren te plukken en voor een microfoon te zetten in de podcast-serie Uit de Ivoren Toren (eindproductie: Michiel van Poelgeest van Klaenk).

Toegankelijke wetenschap over duurzaamheid dus, voor studenten, beleidsmakers, leken, én andere wetenschappers, vertrouwt Fenna Plaisier, de host van de eerste twee seizoenen van de podcast, ons toe. ‘Een materiaalkundige van de TU Delft, vertelde mij dat zijn aflevering ook werd beluisterd door onderzoekers van andere afdelingen en dat die “eindelijk begrepen wat hij deed”. Zijn onderzoek was erg complex en we hebben het voor elkaar gekregen om het duidelijk te maken. Zo zie je maar dat er ook binnen universiteiten nog ivoren torens zijn.’

Andere leuke podcasts

Op zoek naar een spannende podcast? Luister dan naar Dossier AIVD, gemaakt door de Leidse wetenschapper Constant Hijzen (universitair docent Intelligence Studies) en onderzoeksjournalist Wil van der Schans (Reporter Radio). Zij duiken samen in de geheime wereld van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en geven een kijkje achter de schermen.

Voor de echte geschiedenisfreaks is de UBL-podcast het luisteren waard, de podcast van de Universitaire Bibliotheken Leiden. Aan de hand van stukken uit de Bijzondere Collecties vertellen Leidse docenten, hoogleraren en andere experts over hun onderzoek.

Voor al je studentenvragen moet je bij de podcast Studenticast zijn, een nieuwe podcast gemaakt voor én door studenten van de Universiteit Leiden. Worstel je wel eens met je financiën of heb je last van uitstelgedrag of slaapgebrek? Dan is dit de podcast voor jou. Ook leuk in dit kader is de podcast Breingeheim, een podcast waarbij studenten en wetenschappers samen het puberbrein proberen te ontrafelen.

Wil je tot slot meer weten over migratie? Dan is de podcast Open Geesten van de faculteit Geesteswetenschappen een aanrader. Kom erachter wat het verschil is tussen Oekraïners en andere groepen vluchtelingen en hoe duur migranten nou eigenlijk zijn.

Tekst: Sabine Waasdorp

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.