Universiteit Leiden

nl en

Mysteries rond AIVD worden ontrafeld in nieuwe podcast ‘Dossier AIVD’

Dossier AIVD: dat is de naam van een nieuwe podcast die universitair docent Constant Hijzen (Intelligence Studies) samen met onderzoeksjournalist Wil van der Schans donderdag 29 oktober lanceert. Vijf vragen over de NPO Radio 1 podcast van de KRO-NCRV.

Waarom besloten jullie samen een podcast te gaan maken? 

'Wil is onderzoeksjournalist en al langer bezig met onderzoek naar de werkwijze van de inlichtingendiensten. Ik heb er via mijn eigen onderzoek veel mee te maken. We kennen allebei veel mensen die er werken of gewerkt hebben en zo ontstond het idee om een keer samen op te trekken en een podcast te gaan maken. Wil vanuit de journalistieke hoek en ik om de wetenschappelijk kant te belichten. We willen een beeld geven van wat er nou achter de schermen bij onze Inlichtingen- en Veiligheidsdienst speelt. Maar ook willen we antwoord geven op de vraag waar dat –alles overziend – nou precies toe leidt. Waarom is dit werk nodig eigenlijk?' 

Voor wie is de podcast bedoeld?

'Voor iedereen. Iedereen die benieuwd is hoe dat nou eigenlijk werkt daar. Het is toch een geheimzinnige wereld waar veel mensen nieuwsgierig naar zijn. Hoe leuk is het dan om aan de hand genomen te worden en deze wereld binnen te wandelen waar normaal gesproken de deuren van gesloten blijven?'

Zijn alle deuren voor jullie ook open gegaan? 

'De meeste mensen wilden graag meewerken. Af en toe duurde het wat langer omdat we een officieel verzoek moesten indienen, maar we kregen van iedereen medewerking. Natuurlijk konden sommige geïnterviewden niet alles zeggen in verband met staatsgeheimen, maar eerlijk gezegd ben ik verrast over wat mensen ons hebben verteld.'

Zijn jullie verwachtingen uitgekomen?

'Meer dan dat. Doordat we echt de tijd hebben genomen om met mensen te praten gaf dat een bepaalde rust. Omdat het een laagdrempelige podcast is, kregen onze gesprekspartners ook de kans om uit te leggen wat hun werk nou precies inhoudt. We merkten dat ze dat heel fijn vonden en daardoor konden wij ook dieper graven. Dat is de podcast zeker ten goede gekomen.'

In de teaser op de website hebben jullie het ook over de mysteries van de AIVD. Hoe verklaar je de aantrekkingskracht van deze dienst op mensen? 

'Het heeft te maken met de geheimzinnigheid die erom heen hangt. Maar dat is ook gelijk het leuke als je de mensen spreekt die er werken. Die zeggen dat iedereen meteen denkt aan James Bond-achtige taferelen maar dat het voor heel veel mensen die er in dienst zijn gewoon een soort informatiefabriek is. Gewoon achter je bureau zitten en informatie verwerken. Maar je bent natuurlijk altijd wel bezig met geheim werk dat echt ergens over gaat, namelijk nationale veiligheid en dat maakt het mysterieus.' 

De podcast Dossier AIVD is te beluisteren vanaf donderdag 29 oktober in je favoriete podcastapp of via deze link 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.