Universiteit Leiden

nl en

Tim Vergeer ontvangt LUCAS Dissertatieprijs 2022

Op 13 december j.l. werd de winnaar van de LUCAS Dissertatieprijs 2022 bekendgemaakt. De prijs is uitgereikt aan Tim Vergeer voor zijn proefschrift ‘The Theatre of Emotions: The Success of Spanish Drama in the Low Countries (1617-1672)’.

Tim Vergeer
Tim Vergeer

Tijdens het LUCAS Kerstdiner op 13 december j.l. werd de winnaar van de LUCAS Dissertatieprijs 2022 bekendgemaakt door een delegatie van de impactcommissie (Casper de Jonge, Rick Honings en Angus Mol). Nadat eerst lovende woorden werden gesproken over de proefschriften van Dick van Broekhuizen, Amaranth Feuth, Bareez Majid en Leanne Jansen, werd de winnaar bekendgemaakt: Tim Vergeer.  

Hij verdedigde zijn proefschrift, ‘The Theatre of Emotions: The Success of Spanish Drama in the Low Countries (1617-1672)’, op 6 april 2022 met Wim van Anrooij en Olga van Marion als promotoren. Promotor Olga van Marion nam de prijs namens Vergeer in ontvangst omdat hij helaas zelf niet aanwezig kon zijn.

Lovende woorden

Uit het juryrapport: ‘Iedereen kent natuurlijk bekende toneelstukken uit de zeventiende eeuw, zoals de Gijsbrecht van Aemstel van Vondel en de Spaansche Brabander van Bredero. Minder bekend is dat in de zeventiende eeuw niet stukken van Nederlandse bodem, maar met name bewerkingen van Spaanse toneelstukken razend populair waren. Tim Vergeer verklaart dat door te stellen dat deze stukken opvallen door hun emotionele effect. Waar in Nederlandse stukken de beheersing van emoties wordt gepropageerd, presenteren de uit het Spaans vertaalde comedias een overdaad aan emoties, bijvoorbeeld met betrekking tot de liefde, eergevoel en het verlangen naar wraak.’

In hun aanbeveling prijzen de begeleiders de dissertatie, waarvoor de promovendus nadrukkelijk een internationaal perspectief koos. ‘Hij heeft ook zijn dissertatie ruim binnen de daarvoor gestelde tijd heeft geschreven en dat hij – om zijn onderzoek te kunnen doen – Spaans heeft moeten leren.’

Niet stil gezeten

Naast zijn dissertatie schreef Vergeer tal van publicaties in boeken en in nationale en internationale tijdschriften en won hij samen met Olga van Marion een gouden medaille van Teylers Tweede Genootschap. Ook was hij actief binnen LUCAS, o.a. als voorzitter van de PhD Council. Inmiddels is hij werkzaam als docent letterkunde in Utrecht en Leiden.

De prijs bestaat uit bloemen, een oorkonde en een geldbedrag van 500 euro. Er waren vijf genomineerden. LUCAS feliciteert Tim nogmaals van harte en wenst hem veel succes met zijn toekomstige werk.

Delegatie van de Impactcommissie en co-promotor Olga van Marion. (V.l.n.r. Casper de Jonge, Olga van Marion, Angus Mol en Rick Honings)
Delegatie van de Impactcommissie en co-promotor Olga van Marion. (V.l.n.r. Casper de Jonge, Olga van Marion, Angus Mol en Rick Honings)
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.