Universiteit Leiden

nl en

Mark Driessens Jordanië-veldwerk te zien in fototentoonstelling

Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden heeft een kleine fototentoonstelling over Mark Driessens veldwerkproject in zuidelijk jordanië. In deze kleine tentoonstelling ziet u een selectie van negen foto’s die zijn gemaakt tijdens het onderzoek van archeologen in Udhruh. Deze Jordaanse nederzetting ligt vijftien kilometer ten oosten van Petra en speelde eeuwenlang een grote rol in het achterland van de grote woestijnstad.

Udhruh

De oude nederzetting van Udhruh werd gesticht door de Nabateeërs, een Arabisch koninkrijk dat zich uitstrekte tot delen van Jordanië, Saoedi-Arabië, Israël en Syrië. Udhruh kreeg in de Romeinse tijd een grotere rol, toen er een legioensfort gebouwd werd dat maar liefst vijf hectare besloeg. Het fort ontwikkelde zich tot een stad die ruim duizend jaar lang bewoond bleef. Het Romeinse leger verdween en verschillende andere groepen, culturen en geloven verschenen.

Een groene oase

Het in 2011 gestarte Udhruh Archaeological Project, een Jordaans-Nederlandse samenwerking, onderzoekt de geschiedenis van de nederzetting. Het onderzoeksteam probeert onder meer inzicht te krijgen in hoe de gemeenschap zichzelf wist te handhaven aan de rand van de woestijn, in het achterland van Petra. Er worden antieke veld- en irrigatiesystemen in kaart gebracht, evenals communicatienetwerken met wachttorens, wegen en steengroeven. De ingenieuze waterhuishouding moet deze regio destijds in een groene oase hebben omgetoverd.

Samenwerking

Het Udhruh Archaeological Project wordt gefinancierd door Fondation Max van Berchem, de Nederlandse ambassade in Amman (Jordanië) en het Leids Universiteits Fonds. Binnen het project werken diverse partners vanuit verschillende universiteiten en instanties samen. Kijk voor meer informatie op de webpagina van het Udhruh Archaeological Project.

Bezoek de tentoonstelling

Je vindt de fototentoonstelling achter de Egyptische tempel, in de entreehal die gratis te bezoeken is. De tentoonstelling is te bezichtigen van 21 december 2022 tot en met 9 april 2023.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.