Universiteit Leiden

nl en

Liselore Tissen in Het Parool over NFT’s

De digitalisering van kunstwerken is in opkomst, net als de verhandeling ervan met non-fungible tokens (NFT): digitale echtheidsbewijzen. Musea moeten hier terughoudend mee omgaan, stellen promovenda Liselore Tissen en universitair docent aan de Universiteit Utrecht, Sanne Frequin.

Ironisch maar waar leveren digitale versies van kunstwerken soms meer op wanneer het fysieke origineel wordt vernietigd. Dat moet voor musea reden zijn om zorgvuldig om te gaan met de verkoop van NFT’s, benadrukken de schrijvers: ‘We willen hier niet betogen dat we ons als we ons als kunstminnend publiek moeten afkeren van NFT’s. De NFT biedt ontegenzeggelijk mogelijkheden voor de erfgoedsector die structureel wordt geplaagd door geldgebrek. Het is echter wel zaak om na te denken over hoe deze vorm van digitalisering van erfgoed wordt ingezet en of de consequenties die dit heeft voor het klimaat te rechtvaardigen zijn.’

Meer weten?

Lees het hele artikel op de website van Het Parool.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.