Universiteit Leiden

nl en

Omar Al Sadeh: ‘Mijn hart zei dat ik bij Buitenlandse Zaken moest zijn'

Trail, het stageplatform van FGGA, bestaat in november precies een jaar. We spreken daarom de komende tijd FGGA-studenten die stage hebben gelopen. Wat heeft de stage hen gebracht? En waar bestonden de werkzaamheden uit? En wat zouden zij andere studenten meegeven?

Dit keer spreken we met Omar Al Sadeh. Omar heeft de bachelor Security Studies gedaan en is nu bezig met de master Crisis and Security Management: War and Peace Studies. Tijdens zijn bachelor liep hij stage bij het Europees Parlement. Momenteel loopt hij stage bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. In dit interview vertelt hij over zijn ervaringen, werkzaamheden en de verschillen tussen de twee organisaties.

Wat hield jouw stage bij het Europees Parlement precies in?

Omar: ‘Bij het Europees Parlement liep ik een stage als beleidsadviseur bij Samira Rafaela, Europarlementariër van D66. Ik hield mij bezig met mensenrechten en internationale handel. Mijn werkzaamheden waren erg gevarieerd, soms was ik bezig met het schrijven van een speech, maar ik gaf ook beleidsinput op lopende rapporten en nam deel aan commissievergaderingen of volgde seminars. De afwisseling sprak mij erg aan in deze stage!’

Europarlementariër Samira Rafaela met Omar Al Sadeh

Hoe ben je bij het Europees Parlement terecht gekomen?

‘Ik heb een enorme bewondering voor Samira Rafaela, daarom besloot ik voor haar kantoor te solliciteren. Ik heb dat gedaan door een open sollicitatiebrief te sturen. Je kan op veel plekken bij het Europees Parlement terecht komen door een open sollicitatiebrief te sturen of gebruik te maken van de Schumannstages. Hier vind je stages binnen de parlementaire organisatie. Via Blue Book traineeships kan je terecht komen bij Europese Commissie. Maar je kan er dus ook voor kiezen om bij de Europarlementariër zelf te solliciteren, want die bieden vaak ook stageplaatsen aan. Kortom, veel mogelijkheden.’

En nu loop je stage bij Buitenlandse zaken, hoe ben je hier terecht gekomen?

‘Ik wist altijd al dat ik een internationaal georiënteerde stage wilde doen en ben ontzettend geïnteresseerd in de Europese politiek en hoe de internationale verhoudingen liggen en werken. Daarom koos ik tijdens mijn bachelor voor een stage bij het Europees Parlement, maar er zijn natuurlijk meer plekken waar je internationale ervaring kan opdoen. Het is mijn droom om later in een internationale en diplomatieke omgeving te werken. Ik heb bij verschillende organisaties gekeken en mijn hart zei dat ik bij Buitenlandse Zaken moest zijn. Op deze manier ben ik toch bezig in een internationaal georiënteerde organisatie en doe ik ook ervaring op binnen de Nederlandse diplomatie. Dat is net een andere tak van sport. Toch zijn de werkzaamheden bij Buitenlandse Zaken net als bij het Europees Parlement ook erg uiteenlopend. Bij Buitenlandse Zaken hou ik mij bezig met het analyseren van de verhoudingen tussen Nederland en de andere landen binnen de Verenigde Naties en de VN-Mensenrechtenraad. Het is meer politiek, maar het heeft ook een diplomatiek element, wat de dynamiek anders maakt.’  

Denk je dat je die droom makkelijker kan waarmaken door op verschillende plekken stage te lopen?

‘Ja, dat denk ik wel. Door stages te doen, doe je ervaring op. Je kan zo ontdekken welke verschillende richtingen er zijn en welke werkzaamheden je wel en niet leuk vindt. Hierdoor ben ik er ook achter gekomen dat ik het leuk vind om met verschillende culturen te werken. Ik zou studenten ook echt aanraden om op verschillende plekken stage te lopen, zodat je leert waar je kwaliteiten liggen en op welke gebieden je jezelf wilt ontplooien.’ 

Tekst: Abdelkarim Megaiz

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.