Universiteit Leiden

nl en

LUMC-onderzoek naar het dichten van gezondheidsverschillen krijgt 1 miljoen euro

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) krijgen een subsidie van bijna één miljoen euro van wetenschapsfinancier NWO voor hun onderzoek binnen de Nationale wetenschapsagenda (NWA). Het onderzoeksteam wil investeren in het verkleinen van gezondheidsverschillen in Haagse en Leidse wijken.

In woonwijken waar veel zorgen zijn over inkomen, wonen en werk bestaat een hoger risico op een slechtere gezondheid. Deze gezondheidsproblemen gaan vaak samen met sociale problemen. Dit kan vervolgens leiden tot meer stress en weer andere gezondheidsproblemen. De opeenstapeling van gezondheids- en sociale problemen wordt ook wel ‘syndemisch’ genoemd. Het doel van het gefinancierde onderzoek is om wijken te versterken in het omgaan met deze syndemische kwetsbaarheid. 

'Wat mooi aan dit project is, is dat wijken, burgers, professionals en beleidsmakers centraal staan. Zij zijn mede-ontwikkelaar en mede-onderzoeker', zegt hoogleraar Jet Bussemaker, die samen met dr. Matty Crone en Nienke Slagboom het onderzoek gaat uitvoeren. Het team werkt samen met de Hogeschool Leiden en de Haagse Hogeschool, de GGD, de gemeenten van Den Haag en Leiden, Pharos en IVO, maar vooral met de burgers zelf. Op deze manier willen ze samen een methode ontwikkelen om wijken in beide steden veerkrachtiger te maken in het aanpakken van de structurele mechanismen die tot de clustering van gezondheids- en sociale problemen leiden. 

Nationale Wetenschapsagenda

Het onderzoek van Bussemaker, Crone en Slagboom is één van de vier projecten die subsidie krijgen van NWO voor het programma Gezondheidsverschillen binnen de NWA. Het programma is gericht op het verbeteren van de gezondheid van mensen in lage sociaaleconomische posities, en wordt uitgevoerd door het NWO en ZonMw in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.