Universiteit Leiden

nl en

Koen Caminada in NRC over het fiscale beleid van kabinet-Rutte IV

Politieke partijen riepen om een hogere belasting op kapitaal, maar de nieuwe coalitie beperkt zich tot kleine ingrepen. Teleurstellend, zeggen deskundigen.

Koen Caminada

De schuiven en knoppen van het belastingpaneel blijven in het coalitieakkoord van het kabinet-Rutte IV grotendeels ongemoeid als het om vermogen gaat, schrijft NRC. De coalitie beperkt zich tot kleine ingrepen en daarvan profiteren vooral de grotere vermogens, concludeerden ambtenaren van het ministerie van financiën en de Belastingdienst in 2020 – en hun fiscale adviseurs.

De krant haalt het voorbeeld aan van box 2, een voor veel Nederlanders onbekend deel van het belastingstelsel. Omdat alleen mensen met een aanzienlijk deel van de aandelen in een bedrijf – het 'aanmerkelijk belang' – in die box belasting moeten betalen, vallen er slechts 440.000 mensen onder. Dat zijn er veel minder dan de miljoenen Nederlanders die belasting betalen in box 1 (over inkomen uit werk en woning) en box 3 (sparen en beleggen).

Het is niet voor niets dat veel fiscalisten in training zich juist op dat deel van het belastingsysteem richten, zegt hoogleraar Koen Caminada 'Box 2 is voor de schatkist een relatief klein onderdeel van het belastingstelsel maar er valt veel geld te verdienen met belastingarbitrage, voor belastingadviseurs én voor vermogenden.'

Er zijn allerlei manieren om vermogen via box 2 te laten groeien zonder er (veel) belasting over te betalen. Een voorbeeld: een ondernemer moet belasting betalen als hij de winst uit zijn bedrijf haalt, maar de heffing is veel minder als het geld in de bv blijft. Dus keren bv-eigenaren zichzelf doorgaans zo min mogelijk winst uit. Eigenlijk, zegt Caminada, stimuleert box 2 uitstel en nog eens uitstel.

Lees het gehele artikel in NRC.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.