Universiteit Leiden

nl en

Bouwen aan vertrouwen: minder vertrouwen in overheid is slechte zaak

Is het erg dat er minder vertrouwen in de overheid lijkt te zijn? Daar draaide het om tijdens het CAOP webinar waar Frits van der Meer, hoogleraar van het Instituut Bestuurskunde, zijn visie gaf rond het thema Bouwen aan vertrouwen: Openbaar bestuur, burger en vertrouwen. Van der Meer bekleedt de CAOP-leerstoel Comparative Public Sector and Civil Service Reform. Het CAOP is het Centrum voor Arbeidsverhoudingen Overheidspersoneel.

Tijdens het webinar op 23 september, deel drie uit een serie over Bouwen aan vertrouwen, werkte Van der Meer de vraag rondom het vertrouwen in de overheid uit in een introducerend paper. Los van de vraag of dat vertrouwen nu veel minder is dan vroeger, voor nu luidt zijn antwoord op deze vraag volmondig ja. Van der Meer: ‘Een overheid die minder vertrouwd wordt, loopt het gevaar vanwege verlies aan (moreel) gezag minder medewerking van burgers te krijgen en die medewerking van de samenleving vormt de basis voor de zorg voor de publieke zaak. Dat gezag moet constant worden verdiend; immers gezag is geaccepteerde en daardoor gelegitimeerde macht.’

Volgens Van der Meer zijn niet de burgers die tevreden zijn essentieel, maar de mensen die dat niet zijn en daar moet de politiek en het ambtelijk apparaat rekening mee houden. ‘Gekeken moet worden waarom ze niet tevreden zijn en wantrouwen hebben als aanvangspunt voor verbetering. Hier moet met een open blik naar gekeken worden.’

Kijk hier het webinar terug

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.