Universiteit Leiden

nl en

'Leden van de Young Academy Leiden hebben een sterk verantwoordelijkheidsgevoel’

De Young Academy Leiden (YAL) is per 1 september zes nieuwe leden rijker. Met de nieuwe en oude voorzitter van dit platform voor jonge academici bespreken we wat er de afgelopen tijd is bereikt, en wat er het komende jaar op het programma staat.

Goedemiddag Annemarie, jij bent de nieuwe voorzitter van de YAL. Waarom wilde je het stokje graag overnemen?

Annemarie Samuels: ‘Ik ben bij de oprichting van de YAL in 2019 direct lid geworden, en dat is me erg goed bevallen. Ik heb sinds die tijd ontzettend veel geleerd van andere wetenschappers uit allerlei verschillende disciplines. Helen Pluut en Tom Louwerse waren de afgelopen jaren heel enthousiaste voorzitters die er mede voor hebben gezorgd dat de YAL groeide en een duidelijke focus kreeg. Op een gegeven moment dacht ik: dat wil ik ook wel! Dit jaar ben ik dus de voorzitter, en is Sarah Giest onze vicevoorzitter.’

Zes nieuwe YAL-leden geïnaugureerd

Op maandag 20 september zijn de nieuwe leden van de YAL geïnaugureerd. Dit jaar treden de volgende jonge wetenschappers toe: Zsuzsa Bakk, Martin Berger, Julia Henrich, Max van Lent, Rachel Plak en Michiel Veldhuis. Ook de leden die een jaar eerder zijn aangetreden, werden in het zonnetje gezet. Hun inauguratie kon vorig jaar niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen. Bekijk alle leden op de website van de YAL.

En Helen, jij hebt de voorzittershamer inmiddels aan Annemarie overgedragen. In welke staat laat je de YAL achter?

Helen Pluut: ‘We hebben sinds onze oprichting een duidelijke voet tussen de deur gekregen bij het College van Bestuur en de Faculteitsraden. We schrijven regelmatig policy papers over zaken die de jonge wetenschappers bezighouden, en dat maakt ons een gewaardeerde gesprekspartner. In korte tijd is de YAL dus professioneler en zichtbaarder geworden. Om een voorbeeld te noemen: we denken actief mee over hoe we ‘wetenschappelijke excellentie’ kunnen herdefiniëren. Nu ligt de focus nog voornamelijk op harde onderzoeksoutput [zoals artikelen, prijzen en beurzen, red.], maar wij denken dat je dit breder moet trekken. Bijvoorbeeld door meer focus te leggen op teamprestaties in plaats van individuele successen.’

Beleidsbeïnvloeding is een duidelijk doel van de YAL. Waarom hebben jullie geen politieke partij opgericht? Dan had je nu in de Universiteitsraad kunnen zitten.

Samuels: ‘Omdat beleidsbeïnvloeding niet ons enige doel is. We zijn bijvoorbeeld ook een netwerkorganisatie die het interdisciplinaire werken op de universiteit wil bevorderen. Zo hebben we begin dit jaar een Big Data Policy Hackathon georganiseerd, waarin wetenschappers uit alle disciplines samenwerkten om een maatschappelijke probleem aan te pakken. Daarnaast organiseren we allerlei sociale activiteiten zoals online lunches in coronatijd.’

Pluut: ‘Bovendien zien we onszelf niet als een activistische club. We willen zeker de stem van de jonge wetenschapper laten horen, maar daarbij vinden we het vooral belangrijk om een brug te slaan tussen het bestuur en de werkvloer.’

Wat zijn de uitdagingen voor de komende tijd?

Samuels: ‘We merken dat veel jonge wetenschappers zich zorgen maken hoe de coronatijd hun carrière zal beïnvloeden. Door het online onderwijs en het thuiswerken hebben velen vertraging opgelopen in hun onderzoek en minder kunnen publiceren. Vroeg in je carrière kan dat het verschil betekenen tussen wel of geen vaste aanstelling. Wij vragen de universiteit om daar rekening mee te houden in ROG’s [jaargesprekken met medewerkers, red.]. Daarnaast willen we dus verder werken aan het bevorderen van interdisciplinair onderzoek binnen en buiten de universiteit. Op 8 november hebben we een symposium gepland om hierover te spreken met onder andere grote subsidieverstrekkers als de ERC en NWO.’

In september zijn weer zes nieuwe jonge academici lid geworden van de YAL. Hoe ziet de typische YAL-er eruit?

Pluut: ‘De typische YAL-er is heel erg naar buiten gericht. Al onze leden hebben een sterk verantwoordelijkheidsgevoel: zij zitten niet alleen voor zichzelf bij de YAL, maar vooral ook om op te komen voor andere jonge wetenschappers.’

Is er iets dat jullie nog toe willen voegen?

Samuels: ‘We zijn ontzettend blij met onze nieuwe leden. Dankzij deze nieuwe aanwas heb ik nog meer zin in het komende jaar.’

Pluut: ‘En ik ben heel blij dat Annemarie en Sarah het stokje overnemen. Er gaat een frisse wind waaien binnen ons groeiende platform, en ik vind het leuk dat ik daar de komende tijd als gewoon YAL-lid van mag genieten.’

Samuels: ‘En jij bedankt, Helen. Je hebt de YAL door een moeilijk coronajaar geleid, en dat heb je fantastisch gedaan. Ik heb er veel van geleerd.’

Tekst: Merijn van Nuland
Beeld: Monique Shaw

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.