Universiteit Leiden

nl en

Toch naar het lab voor je masterproject dankzij automatisering

Dat corona voor een golf aan creativiteit heeft gezorgd, blijkt wel uit het lab van farmacoloog Coen van Hasselt van het LACDR. Hij bedacht slimme oplossingen om het labwerk door te kunnen laten gaan in coronatijd. Want wat als er ineens veel minder masterstudenten het lab in mogen voor hun onderzoek? ‘Dan is automatisering een uitkomst’, vertelt Van Hasselt.

Robot doet het werk

Corona gooide roet in het eten en zorgde ervoor dat studenten maar in beperkte mate in het lab hun werk konden doen. Daarom bedacht Van Hasselt automatiseringsoplossingen voor de ontstane problemen met de labbezetting en kantoorruimtes. ‘Normaal kan één student tegelijk een apparaat gebruiken, maar door de oplossingen die we hebben ingezet, kunnen twaalf studenten tegelijk een meting doen.’ In de video leggen twee masterstudenten uit hoe het werkt.

Labautomatisering

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Wennen

Eerst was het wel even wennen, vertelt masterstudent Bio-Pharmaceutical Sciences Annemoon Roeland. ‘In het begin ging het af en toe mis of liepen de robots vast, maar uiteindelijk hadden we het helemaal onder de knie.’ 

Ook studiegenoot Sybren Bouwman moest wennen aan de nieuwe werkwijze. ‘Hiervoor kon je gewoon naar het lab gaan wanneer je wilde, maar nu moet je in een schema aangeven wanneer je hier wil zijn’, aldus Sybren. 

Inmiddels iedereen gewend aan de robots en is het duidelijk dat ze van toegevoegde waarde zijn. Van Hasselt: ‘Naast tijdswinst is de kans dat je fouten maakt een stuk kleiner, omdat de robot heel precies werkt. Daarnaast worden studenten nu gedwongen om van tevoren goed na te denken over hun proefopzet, omdat je een template in de computer moet invoeren waarmee de robot aan de slag kan.’

Ook na corona door met robots

De robots bevallen zo goed dat het plan is om hier ook na corona mee door te gaan. ‘Ik merk dat studenten het leuk vinden om met dit soort automatisering in het lab bezig te zijn’, zegt Van Hasselt. Sybren en Annemoon beamen dat. 'Als die robots er niet waren, dan hadden we tijdens corona nooit met zoveel mensen tegelijk in het lab kunnen werken’, zegt Sybren. 

Ook bieden de robots het voordeel dat je preciezer kan werken. Annemoon: ‘Ik hoef zelf minder handmatig werk te leveren, want de robot doet dat voor mij. Je probeert natuurlijk met de hand precies te werken, maar zo’n robot kan dat toch net wat nauwkeuriger. Dus mijn werk wordt er beter én makkelijker van. Ik ben er heel blij mee!’

In de onderzoeksgroep van Coen van Hasselt kijken ze naar antibioticaresistentie. ‘We willen begrijpen hoe je doseringsschema’s kan ontwikkelen die uiteindelijk antibioticaresistentie kunnen beperken en misschien zelfs wel kunnen voorkomen. Dat doen we door in het lab proeven te doen die de behandeling van patiënten met antibiotica nabootsen. Tegelijkertijd gebruiken we wiskundige modellen om data te analyseren en te koppelen aan klinische patiëntendata, om zo betere behandelingen voor patiënten te ontwikkelen.’  

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.