Universiteit Leiden

nl en

Tineke Cleiren over conflict OM en euthanasiecommissies: 'Samenspel uit het oog verloren’

In Trouw gaat hoogleraar Straf- en Strafprocesrecht Tineke Cleiren in het meningsverschil tussen het OM en de toetsingscommissies euthanasie. Het laat volgens haar zien hoe de wetgeving rondom levensbeëindiging kan wringen.

Tineke Cleiren

Het Openbaar Ministerie (OM) en de regionale toetsingscommissies euthanasie (RTE) zijn verwikkeld in een machtsstrijd over wat er nu wel en niet mag als iemand zelf niet (meer) in staat is een eerdere euthanasiewens uit te spreken. Het probleem ontstond toen de RTE na een arrest van de Hoge Raad over dit onderwerp op eigen houtje de richtlijn voor artsen aanpasten. Het OM is daar niet blij mee. 

Tineke Cleiren was eerder lid van de commissie die zich boog over euthanasie bij voltooid leven. Zij had het 'handig' gevonden als het OM en de RTE samen om tafel hadden gezeten om de richtlijn voor artsen aan te passen. 'Zo'n uitspraak van de Hoge Raad kun je op verschillende manieren vertalen naar de medische praktijk.'

De commissies zijn in het leven geroepen om artsen handvatten te geven om euthanasie toe te passen, en bekijken na een euthanasie of die zorgvuldig is uitgevoerd. Maar uiteindelijk hebben het OM en de officier van justitie de bevoegdheid om artsen te vervolgen of onderzoek te doen als ze denken dat er iets niet in de haak is, zegt Cleiren. 'Alleen al daarom is het goed als het OM en de commissies in hun uitleg van de wet en het arrest van de Hoge Raad op één lijn zitten.'

Lees het hele artikel in Trouw.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.