Universiteit Leiden

nl en

Gratis online cursus leert je alles over imaging

Hoe breng je larven van de zebravis microscopisch in beeld? De nieuwe gratis online cursus ‘Imaging the Vertebrate embryo’ leert je er alles over. Leidse promovendi Salomé Muñoz Sánchez en Radoslaw Gora werkten mee aan de cursus.

Massive Open Online Course, of MOOC. Zo wordt dit populaire type online cursus genoemd, waarvan miljoenen mensen wereldwijd gretig (en gratis) gebruikmaken. MOOC’s zijn er in alle soorten en maten, en zo’n ongeveer over elk denkbaar onderwerp. En sinds kort dus ook over imaging: het microscopisch in beeld brengen van biologisch materiaal, specifiek de embryos van gewervelde dieren.

Tuberculose onderzoeken

De cursus is onderdeel van het Europese project ImageInLife, opgericht in 2017 om kennis over imaging uit te wisselen en een nieuwe lichting topwetenschappers op te leiden. Wetenschappers in Leiden gebruiken al jaren imagingtechnieken om infectieziekten te onderzoeken, met name tuberculose, vertelt Annemarie Meijer, hoogleraar Immunobiologie en trainingscoördinator van ImageInLife. ‘De doorzichtige larven van de zebravis zijn daarvoor bij uitstek geschikt.’

Kennis delen

En nu is het dus tijd om de kennis uit ImageInLife te delen met de buitenwereld. ‘In deze MOOC leer je hoe je embryos van gewervelde dieren in beeld kunt brengen en hoe je vervolgens de data en beelden moet verwerken,’ zo valt op de website te lezen. De Engelstalige MOOC richt zich vooral op zebravissen en muizen.

Salomé Muñoz Sánchez
Salomé Muñoz Sánchez wordt gefilmd voor de MOOC

Leidse inbreng

Promovenda Salomé Muñoz Sánchez uit de groep van Meijer is onderdeel van het team achter de MOOC. Zij laat in de cursus zien hoe je zebravissen kunt injecteren om menselijke ziekten te onderzoeken. ‘We demonstreren het injecteren van ziekteverwekkende bacteriën in het bloed of weefsel van zebravislarven. Hiermee kun je de interacties tussen bacteriën en immuuncellen in beeld brengen.’  

Radek Gora
Een fragment uit de MOOC met Radoslaw Gora

Ook Radoslaw Gora is onderdeel van de MOOC. De promovendus uit de groep van Marcel Schaaf bespreekt de techniek single-molecule microscopy (SMM). ‘In de cursus laten we zien hoe je een zebravisembryo klaarmaakt voor onderzoek. Daarnaast laten we zien hoe het zebravisembryo kan worden afgebeeld met behulp van een vorm van SMM die Total Internal Reflection Fluorescence (TIRF) Microscopy heet.’ 

De cursus begint op 20 april en eindigt op 15 juni. Cursisten zijn ongeveer 2 uur per week bezig met de MOOC. Meer info is hier te vinden.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.