Universiteit Leiden

nl en

Sara Polak: ‘We hebben een mislukte poging tot revolutie gezien’

Een stroom aan nieuwsberichten, pushmeldingen en zelfs extra nieuwsuitzendingen: de wereld werd woensdag opgeschrikt door de bestorming van het Capitool in Washington. Amerikanist Sara Polak reflecteert op de gebeurtenissen.

Sara Polak

Institutionalisering door de president

‘Wat we gisteravond gezien hebben, is echt een opstand, een mislukte poging tot revolutie,’ stelt ze. Een groep white-supremacist, anti-democratische Trumpaanhangers had serieuze plannen om democratisch verkozen congresleden te gijzelen.’

Volgens Polak zijn de bestormers niet los te zien van de president die ze steunen: ‘Gewelddadige en bewapende militiegroepen zoals de Proud Boys zie je door de hele geschiedenis heen in de Verenigde Staten, van de Burgeroorloog (1861-1865) en de Ku Klux Klan tot de rellen in Charlottesville in 2017, maar het is nieuw dat een president hen zo openlijk omarmt en uitnodigt geweld te gebruiken. Trump – en een flink aantal Republikeinen in het Congres – institutionaliseert hen in feite.’

Niets of niemand anders dan Trump

Die institutionalisering van een groep witte Amerikanen die zich gerechtigd voelt geweld te gebruiken en federale instituties te schofferen om zijn eigen superioriteit te bevestigen, maakt het voor aankomend president Joe Biden extra lastig om Trump op te volgen. Polak: ‘Biden staat voor een helse taak. Hij kan misschien iets bereiken nu hij zowel in het Huis van Afgevaardigden als in de Senaat een meerderheid heeft, maar de dossiers zijn loodzwaar: het klimaat, de coronacrisis, de instortende economie, racisme, de extreme polarisatie. Een flink deel van het electoraat staat eenvoudigweg niet open voor iets of iemand anders dan Trump.’

Trumpgetrouwen versus klassieke Republikeinen

Toch ziet Polak een klein lichtpuntje voor Biden: ‘Het zou in Bidens voordeel kunnen werken als de Republikeinse partij zich splijt in Trumpgetrouwen en meer klassieke Republikeinen. Met die tweede groep zou hij wellicht, anders dan nu, nog enigszins zaken kunnen doen.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.