Universiteit Leiden

nl en

NRC-columnist Maxim Februari lovend over artikel van Reijer Passchier

In zijn column voor NRC schrijft jurist Maxim Februari over de wankelende trias politica en dat de uitvoerende macht door digitalisering de overhand krijgt boven de wetgevende en rechtsprekende macht. Hij verwijst daarbij naar een artikel van universitair docent Reijer Passchier.

Reijer Passchier

'Omdat ik beweer dat de trias politica wankelt en dat de uitvoerende macht door digitalisering de overhand krijgt boven de wetgevende en rechtsprekende macht, stuurt iemand me een artikel uit oktober 2020 uit het tijdschrift Ars Aequi van staatsrechtjurist Reijer Passchier', schrijft Februari in zijn column

'Reijer Passchier zegt alles wat ik ook zou willen zeggen, maar hij zegt het duizend keer beter en geleerder. Hij is dan ook PhD LL.M. LL.B, lees ik ergens. Zijn artikel gaat over de constitutionele verhoudingen binnen de overheid en hij zegt dat de uitvoerende macht inderdaad dominant is. Voormalig ombudsman Alex Brenninkmeijer heeft dit de ‘unitas politica’ genoemd.' Overheid en overheidsbestuur digitaliseren als een razende, schrijft Februari. 'Maar rechter en parlement blijven hierbij ver, ver, ver achter.'

Februari schrijft ook over Passchiers zicht op oplossingen. 'Parlement en rechter moeten als de bliksem zelf deskundigheid inhuren tegenover de duizenden techdeskundigen bij het bestuur, zegt Passchier. Ze moeten eisen stellen aan technologie: laat heel Nederland het voorbeeld van Amsterdam volgen en met leveranciers afspraken maken over uitlegbaarheid van digitale systemen. Zorg voor ‘trias politica by design’ door parlement en rechter automatisch informatie over de uitvoering te laten sturen.'

Meijersprijs en Van Wersch Springplankprijs

Met het artikel waar Februari naar verwijst won Passchier vorige week de Meijersprijs voor het beste artikel per facultair onderzoeksprogramma en de Van Wersch Spingplankprijs voor het beste juridische artikel van 2020. Lees daarover hier meer. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.