Universiteit Leiden

nl en

Impuls health & technology-onderzoek met nieuwe Medical Delta-hoogleraren

Vijf van de negen nieuwe Medical Delta-hoogleraren die een dubbelaanstelling hebben gekregen, zijn verbonden met de Universiteit Leiden/LUMC. Het zijn de psychologe Andrea Evers en vier LUMC-hoogleraren.

Negen hoogleraren mogen zich nu ook ‘Medical Delta-hoogleraar’ noemen. Zij ontvingen daarvoor een dubbelbenoeming bij tenminste twee van de vijf Zuid-Hollandse, academische instellingen (LUMC, Universiteit Leiden, TU Delft, Erasmus MC, Erasmus Universiteit) die zijn aangesloten bij Medical Delta. Daarmee krijgt het health & technology-onderzoek opnieuw een impuls.  

Andrea Evers heeft nu ook een aanstelling in Rotterdam en Delft. Andrew Webb (LUMC) kreeg er een aanstelling in Delft bij. Marco van Vulpen werd vorig jaar al tegelijkertijd aangesteld bij de drie universiteiten, een novum. Marcel Reinders (TU Delft) is ook bij het LUMC en in Rotterdam aangesteld en Jaap Harlaar (TU Delft en AmsterdamUMC), tenslotte, is nu ook in Delft en Rotterdam. 

Snijvlak van zorg en techniek

De hoogleraren zetten zich in voor interdisciplinair onderzoek op het snijvlak van zorg en techniek. Zo onderzoeken zij bijvoorbeeld hoe met behulp van techniek kraakbeen gemaakt kan worden, hoe elektroden helpen de oorzaak van hartritmestoornissen scherper te stellen en hoe met protonentherapie heel nauwkeurig kankercellen kunnen worden aangevallen. 
Het doel van Medical Delta is te komen tot technologische oplossingen voor een duurzame zorg. Dit doet Medical Delta onder andere met interdisciplinair wetenschappelijk onderzoek en praktijkgerichte field- en living labs. Daarmee helpt het de zorg te verbeteren en deze toegankelijk en betaalbaar te houden; een noodzaak gezien de toenemende zorgvraag. Ton van der Steen, voorzitter van Medical Delta benadrukt daarbij het belang van een goede samenwerking tussen ingenieurs, clinici en gezondheidsexperts. 'Dat is cruciaal. Alleen dan sluiten technologische innovaties aan bij de behoeften in de zorgpraktijk. De negen hoogleraren blinken daarin uit, daarom zijn ze benoemd tot Medical Delta-hoogleraar.”
Het is de derde keer dat er Medical Delta hoogleraren zijn aangesteld. De negen nieuwe hoogleraren sluiten zich aan bij de dertien al actieve Medical Delta-hoogleraren die in voorgaande jaren bij de academische instellingen zijn benoemd.

De nieuwe Medical Delta hoogleraren zijn:

Prof.dr. Andrea Evers (Universiteit Leiden, TU Delft, Erasmus Universiteit) – onderzoek naar e-Health toepassingen ter bevordering van volksgezondheid (onderdeel van Medical Delta eHealth & selfmanagement for a healthy society).
Prof.dr. Natasja de Groot (Erasmus MC, TU Delft) – onderzoek naar gebruik sensoren en catheters om hartritmestoornissen preciezer te diagnosticeren en te behandelen (onderdeel van Medical Delta Cardiac Arrhythmia Lab)
Prof.dr.ir. Jaap Harlaar (TU Delft, Erasmus MC, LUMC) – onderzoek naar biomechanica van het bewegen en precisiediagnostiek bij artrose (onderdeel van
Medical Delta: Improving Mobility with Technology). 
Prof.dr. Mischa Hoogeman (Erasmus MC, TU Delft) – onderzoek naar fotonen en protonen ter bevordering van protonentherapie voor kankerpatiënten (onderdeel van
HollandPTC Medical Delta program on HTA value proposition).
Prof.dr. Gerjo van Osch (Erasmus MC, TU Delft) – onderzoek naar het maken van kraakbeen (
onderdeel van Medical Delta Regenerative Medicine 4D: Generating complex tissues with stem cells and printing technology).
Prof.dr.ir. Wouter Serdijn (TU Delft, Erasmus MC) – onderzoek naar gebruik van bio-elektronica in medisch onderzoek (onderdeel van
Medical Delta Cardiac Arrhythmia Lab en Medical Neurodelta).
Prof.dr. Marco van Vulpen (LUMC, TU Delft en Erasmus MC) – onderzoek naar protonentherapie voor bestraling kankercellen (onderdeel van
HollandPTC Medical Delta program on HTA value proposition).
Prof.dr.ir. Marcel Reinders (TU Delft, LUMC) – onderzoek naar gebruik van computeralgoritmen voor de analyse van moleculaire data (onderdeel van
Medical NeuroDelta: Ambulant Neuromonitoring for Prevention and Treatment of Brain Disease en METABODELTA: Metabolomics for clinical advances in the Medical Delta.
Prof.dr.Andrew Webb (LUMC, TU Delft) – onderzoek gericht op het breder beschikbaar maken van medische beeldvorming (onderdeel van Medical Delta Diagnostics 3.0: Dementia and stroke).

Medical Delta is een interdisciplinaire samenwerking van meer dan 280 wetenschappers van Erasmus Universiteit, Erasmus MC, TU Delft, LUMC, Universiteit Leiden en hogescholen die samen met bedrijven en overheden aan technologische oplossingen voor de zorg werken. Dit doet Medical Delta met dertien interdisciplinaire wetenschappelijke programma’s en met praktijkgerichte field- en living labs. Medical Delta vormt hiermee de spil van het Health & Technology ecosysteem in Zuid-Holland en daarbuiten. 

Lees meer  

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.