Universiteit Leiden

nl en

Het thuiswerken leidt tot beter welzijn, maar vaak lagere beoordeling

Thuiswerkers ervaren minder tijdsdruk en voelen zich daardoor beter. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Maral Darouei, die op 9 juni 2020 haar proefschrift vanuit huis verdedigt.

Thuiswerken

Thuiswerken, dat sinds de coronacrisis in de volle aandacht staat, neemt een belangrijke plaats in binnen het onderzoek van Darouei. Wat zijn de effecten van ‘Het Nieuwe Werken’ op het welzijn van de werknemer? En wat zijn de gevolgen voor de prestatiebeoordeling door de leidinggevende? Darouei’s onderzoek laat zien dat werknemers op dagen dat ze thuis werken minder tijdsdruk en werk-familie-conflict ervaren, wat de volgende ochtend resulteert in een hoger niveau van werkgerelateerd welzijn. Daarmee draagt thuiswerken bij aan een duurzame carrière. Toch kan thuiswerken ook nadelige effecten hebben. Werknemers die besluiten om regelmatig thuis te werken krijgen lagere prestatiewaarderingen, omdat leidinggevenden hun werkcentraliteit (het belang dat mensen in hun leven hechten aan werk) en betrokkenheid bij de organisatie als lager ervaren. 

Darouei vertelt hierover en meer tijdens een interview bij BNR Nieuwsradio
 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.