Universiteit Leiden

nl en

Anna Loh: ‘Kunst is de constante factor in mijn leven’

Anna Loh is een derdejaars student van de bacheloropleiding Arts, Media and Society. We spraken met Anna over hoe het is om een ​​scriptie te schrijven tijdens COVID-19, Instagram-selfies in het museum en opgroeien in het buitenland.

Schilderen, schrijven, schilderen en ... schrijven

‘Het schrijven van een scriptie tijdens de COVID-19-pandemie is best moeilijk. Ik mis de bibliotheek! Door het thuiswerken ben ik de structuur in mijn dagelijks leven wel een beetje kwijtgeraakt. En ik heb ook nog eens met luide buren te maken. Maar ik heb kleine routines voor mezelf opgesteld die me op het goede spoor houden. Ik probeer drie tot vier uur per dag te besteden aan het schrijven van mijn scriptie. Tussendoor wandel, sport en schilder ik. Sinds jongs af aan schilder ik, met name abstracte schilderijen. Op Pinterest zoek ik naar inspiratie en nieuwe stijlen. Onlangs heb ik nieuwe waterverf gekocht, het lijkt me leuk om aquarellen te proberen.’

‘Je kan wel zeggen dat kunst de constante factor in mijn leven is. Ik kom uit Duitsland, maar vanwege mijn vaders werk ben ik opgegroeid in vijf verschillende landen. Van het ene naar het andereland  verhuizen heeft me gevormd; het was een ongelooflijke ervaring om al deze verschillende culturen mee te maken. Maar het betekende ook dat ik zonder huis ben opgegroeid. Dat klinkt een stuk dramatischer dan het is, maar wat ik probeer te zeggen, is dat kunst - schilderen, genieten van kunst en kunst bestuderen - het enige is dat nooit is veranderd.’

‘De BA Arts, Media and Society was voor mij dus de perfecte studiekeuze. Het programma is erg interdisciplinair. Kunstgeschiedenis is de basis, maar we bestuderen ook verschillende culturele en maatschappelijke vraagstukken. We onderzoeken hoe actualiteiten worden gevisualiseerd in kunst en media. Het is een vrij kleine studie en ik behoorde tot de eerste lichting studenten, dus het was soms nog wat aftasten, zowel voor de studenten en de docenten. Maar ik heb ontzettend veel geleerd en ik heb geen moment spijt gehad van mijn studiekeuze.’

Schilderij van Anna Loh

Selfies in het museum

‘Ik schrijf mijn scriptie over hoe de digitale wereld musea verandert, en dan specifiek over hoe Instagram de manier verandert waarop mensen omgaan met kunst en hoe ze kunst ervaren in het museum. Tegenwoordig is het heel normaal jezelf te fotograferen wanneer je het museum bezoekt. Ga je naar een bekend museum? Eerst even een selfie nemen met het topstuk voor je Instagramfeed. Culturele instellingen, in het bijzonder musea, vrezen soms dat zo’n selfiecultuur afleidt van de werkelijke betekenis en waarde van de kunst. Maar daar ben ik het niet mee eens. Zo’n gedachte komt immers voort uit de vooronderstelling dat “kunst voor zichzelf spreekt” en het museum alleen communiceert wat belangrijk is aan een kunstwerk vanuit hun institutionele perspectief.’

‘Mijn scriptie stelt dat het delen van kunstervaringen op sociale media laat zien dat bezoekers op nieuwe manieren betekenis geven aan kunst. Als case study voor mijn onderzoek nam ik het kunstwerk Black Cloud van Carlos Amorales. Ik verzamelde meer dan 500 Instagram-foto's van museumbezoekers met het kunstwerk, om te zien of ik veelvoorkomende thema’s of patronen kon detecteren: bijvoorbeeld door te kijken naar wat voor soort opmerkingen en bijschriften ze onder hun berichten plaatsten. Achttienvan de Instagram-gebruikers heb ik zelfs kunnen interviewen. Ik vroeg hen wat ze van het kunstwerk vonden, maar ook waarom een foto van zichzelf met het kunstwerk namen, in plaats van een foto van alleen het kunstwerk. Ik kan me voorstellen dat het een ongemakkelijke vraag is, dus ik het verbaasde me echt dat zoveel mensen instemden met het interview!’

Anna Loh

‘Sinds de coronacrisis wenden mensen zich steeds meer tot cultuur’

‘Toen ik aan mijn bachelor begon, verwachtte ik meer over kunst te leren, maar ik had nooit verwacht dat ik dit soort onderzoek zou doen. Mijn opleiding heeft me geleerd hoe belangrijk kunst is in onze samenleving. Sinds de coronacrisis wenden mensen zich steeds meer tot cultuur. Want wat doe je als je de hele dag thuis zit? Mensen luisteren naar muziek, pakken een boek, beginnen een nieuwe hobby en kijken films. Het laat alleen maar zien hoe belangrijk cultuur is in ons dagelijks leven.’

‘Ik weet nog niet precies wat de toekomst voor mij in petto heeft. Voor nu ben ik in ieder geval van plan een onderzoeksmaster te gaan doen in hedendaagse kunst en cultuur. Nog meer leren over hoe kunstgeschiedenis overlapt met andere vakgebieden, zoals sociologie, filosofie of mediastudies, dat lijkt me gaaf. Er valt nog veel meer te ontdekken!’

Tekst: Ifang Bremer

The Humanities at Home series is the temporary replacement for Humans of Humanities. We will do a portrait of one of our researchers, staff members of students, every other week. What are they, and what do they do? You can find more portraits and information on this page.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.