Universiteit Leiden

nl en

Karwan Fatah-Black in NRC over excuses voor slavernijverleden

De gemeente Amsterdam vroeg het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) een onderzoek te doen naar de aard en omvang van de Amsterdamse betrokkenheid bij de op slavenarbeid gebaseerde economie. Universitair docent Karwan Fatah-Black levert commentaar in het NRC.

Acht partijen stemden woensdag in met het voorstel ‘Voorbereiding Amsterdamse excuses voor het slavernijverleden’. Maar het is nog niet duidelijk waarvóór men precies spijt betuigt. Het onderzoeksverslag daarnaar moet er in juni liggen. Maar kan dat eigenlijk wel, zo snel? Fatah-Black zegt er het volgende over: ‘Wat voor beeld heeft de Amsterdamse gemeenteraad (links tot rechts) van wetenschappelijk onderzoek? Een verkenning van bestaande kennis lukt maar net in dergelijk tijdsbestek.’

Hij vult aan: ‘De onderzoekscommissie gaat er niet over of er excuses moeten komen, dat is een politiek besluit van de gemeenteraad. De wethouder verschuilt zich achter het onderzoek. Het CDA zegt ook dat ze het onderzoek willen zien voordat ze een besluit nemen. Maar je kan op deze termijn alleen samenvatten wat al bekend is. Als Amsterdam écht wil weten hoe het zit met haar slavernijverleden, moet er tijd en geld worden vrijgemaakt.’

Meer weten?

Lees het hele artikel hier. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.