Universiteit Leiden

nl en

'Gemeente Apeldoorn doet niet zomaar een melding'

De gemeente Apeldoorn deed in 2017 aangifte tegen een zorgaanbieder wegens fraude, maar intussen kon dezelfde aanbieder gewoon zorg blijven leveren in andere gemeenten. Hoe kan dat?

Mariëlle Bruning

Een 19-jarige personal trainer start in 2016 de zorgonderneming Flexzorg. De gemeente Apeldoorn sluit een contract af voor ambulante begeleiding en dagbesteding. Al na enkele maanden bespreekt Apeldoorn ‘verbeterpunten’ met Flexzorg. Deze verbeterpunten worden fraudesignalen, fraudesignalen veranderen in een aangifte. Maar liefst drie keer treffen de gemeente Apeldoorn en Flexzorg elkaar voor de rechter. Intussen levert Flexzorg in andere gemeenten gewoon zorg. 

Het is opmerkelijk dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd niet heeft ingegrepen, zegt hoogleraar Jeugdrecht Mariëlle Bruning tegen Follow the Money. 'Het lijkt alsof alle betrokken instanties hun eigen straatje schoonvegen, iets wat we vaker zien in het ingewikkelde jeugdhulpstelsel. Niemand durft de nek uit te steken om de regie te nemen. Als Apeldoorn een melding doet, is dat een roep om coördinatie. Je kunt niet van een gemeente verwachten dat ze uitzoekt waar deze aanbieder nog meer actief is. De IGJ zou zo'n melding serieus moeten nemen en moeten achterhalen of deze aanbieder ook in andere gemeenten actief is. Als ook de melding van Reclassering Nederland niet opgepakt wordt, dan gaat er iets mis. Deze organisaties doen niet zomaar een melding.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.