Universiteit Leiden

nl en

Eredoctor Elizabeth de Lange geëerd in Uppsala

Hoogleraar Elizabeth de Lange is op 31 januari geëerd door de Universiteit van Uppsala, die haar eind 2019 benoemde tot eredoctor. Tijdens de ceremonie ontving De Lange de drie symbolen van eer voor een eredoctoraat: een hoed, een diploma en een ring. ‘Een ongelofelijk prachtige ervaring!’

De warme band met Uppsala

De Lange kreeg de titel voor haar uitstekende wetenschappelijke bijdragen op het gebied van de farmacologie. Ze werd genomineerd door professor Margareta Hammarlund-Udenaes, die decaan is van de Faculteit der Farmacie en met wie De Lange een nauwe band heeft. ‘Het is een enorme eer om een eredoctoraat van de Universiteit van Uppsala te ontvangen,’ zegt De Lange. ‘Ik heb sinds 1992 een zeer goede samenwerking met Margareta’s onderzoeksgroep Translational Pharmacokinetic-Pharmacodynamic. Daarnaast heb ik vele cursussen en symposia met haar georganiseerd.’ 

Een ervaring om nooit te vergeten

Liesbeth de Lange tijdens de ceremonie

De Lange vond niet alleen de ceremonie geweldig, ook alle evenementen eromheen. ‘Op donderdag was er een lunch met de eredoctoren en een bijbehorend symposium, met daarna een receptie in de prachtige stadsbibliotheek van de Universiteit van Uppsala en een diner in Värmlands Nation. Na het diner hadden we een twee uur durende repetitie in de aula van de universiteit, met aansluitend weer een receptie.’ En dat was nog niet alles, zegt De Lange. ‘Op vrijdagmiddag was de prachtige ceremonie, waar ik de drie symbolen van eer kreeg, afgesloten door weer een receptie. En in de avond was er een groots diner en feest in het kasteel van Uppsala. Met zo’n 700 gasten in rokkostuum of feestelijke avondjurk, aan grote prachtig gedekte tafels, met schitterende muziek en een heerlijk diner, met mooie toespraken en als afsluiting het dansen – afwisselend met mijn man en mijn twee zonen. Al met al een ongelofelijk prachtige ervaring!’

Een speciale plek

Voor de kersverse eredoctor was de ceremonie geen afscheid van Uppsala. ‘Daar waar mogelijk werk ik samen met Uppsala en zal dat blijven doen. Uppsala is een tweede thuis voor mij en de onderzoekers daar zijn harde werkers, die toegewijd zijn en samen voor het beste voor elkaar gaan. Dat is wat ik zo waardeer en koester.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.