Universiteit Leiden

nl en

Twee winnaars Van Bergenprijs brengen internationale en Nederlandse studenten samen

Niet één maar twee initiatieven hebben de Van Bergenprijs gekregen, tijdens het Diversiteitssymposium op 22 januari. De Leiden City Safari gaat stadstours geven aan nieuwe internationale en Nederlandse studenten om de stad Leiden en elkaar te leren kennen. Het interactieve symposium OpenUP! nodigt studenten uit om te delen hoe zij omgaan met stress en angst.

De Van Bergenprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan initiatieven die Nederlandse en internationale studenten van de Universiteit Leiden dichter bij elkaar brengen. Elke soort activiteit of initiatief is welkom, zolang het nog niet eerder is georganiseerd. Dit jaar kregen twee initiatieven de prijs toegekend, beiden ontvingen het maximale subsidiebedrag van 5.000 euro.

Leiden City Safari

Het eerste winnende project is de Leiden City Safari, georganiseerd door de LUMC International Student Committee (LisCo). De Leiden City Safari is een stadstour met als doel internationale studenten te laten kennismaken met de stad Leiden en tegelijkertijd met Nederlandse medestudenten. ‘Met tweehonderd studenten – de helft internationals en de helft Nederlands – gaan we op een leuke en interactieve manier de stad verkennen,’ legt Naomi Vos uit. Ze is derdejaarsstudent Biomedische wetenschappen en voorzitter van de LisCo. De studenten gaan in kleine groepjes langs bekende plekken zoals het Stadhuis, het Academiegebouw, de Burcht en verschillende musea.

De studenten krijgen een lijst met opdrachten mee, die zij moeten volbrengen tussen de bezoeken door. Zoals ‘ga op de foto met een marktkoopman’ of ‘doe een handstand voor de molen’. Vos: ‘We denken dat dit soort creatieve opdrachten de studenten bij elkaar zullen brengen.’ De City Safari zal plaatsvinden in september. Meer informatie op de Facebookpagina van de LisCO.

De studenten van het LUMC International Student Committee (LisCo)
De studenten van het LUMC International Student Committee (LisCo)

OpenUP!

Het tweede winnende initiatief is het interactieve symposium OpenUP! ‘Het leven kan voor studenten best overweldigend zijn,’ zegt Ignacia Levy Barros, studieadviseur bij de bachelor Politicologie. Zij en haar collega’s van de Campus Den Haag merkten dat steeds meer studenten worstelden met stress en onzekerheid. Met het symposium OpenUP! willen zij het onderwerp bespreekbaar maken en studenten aanmoedigen elkaar te steunen waar nodig. Het doel is om studenten in hun kracht te zetten en hen de verantwoordelijkheid te laten nemen over hun gevoel en mentale gezondheid. ‘Stress speelt een groeiende rol in het academische leven van studenten, ongeacht hun nationaliteit, land van herkomst of cultuur.’

Op het symposium wordt onder andere de korte film Stress to Impress vertoond. Deze gaat over studiegerelateerde stress, keuzestress, het omgaan met teleurstellingen en de druk van social media. Filmmaker Sanne Kooiman (24) zal na de vertoning met het publiek in discussie gaan. ‘We hopen zo het taboe rond geestelijke gezondheid te doorbreken door dit in een veilige omgeving te bespreken,’ aldus Levy Barros. Het evenement vindt plaats op 27 februari op de Campus Den Haag van de Universiteit Leiden. Meer informatie en aanmelden

Het team achter het interactieve symposium OpenUP!
Het team achter het interactieve symposium OpenUP!

Over de Van Bergenprijs

De Van Bergenprijs wordt jaarlijks uitgereikt door het Van Bergen Fonds, dat is vernoemd naar Joris van Bergen, voormalig lid van het college van bestuur van de Universiteit Leiden. De prijs is bedoeld voor initiatieven die Nederlandse en internationale studenten van de Universiteit Leiden met elkaar in verbinding brengen. De jury bestaat uit studenten en medewerkers, en zij beoordelen de ingestuurde initiatieven op hun originaliteit, hun reikwijdte en haalbaarheid. De winnaar kan maximaal 5.000 euro ontvangen om het initiatief te realiseren.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.