Universiteit Leiden

nl en

Van Bergenprijswinnaar Archery Attack heeft groeipotentie

Op een veld van het Universitair Sportcentrum beschieten op 11 mei Nederlandse en buitenlandse studenten elkaar met pijl en boog. En dat is precies de bedoeling. Niet zozeer het schieten, als wel het feit dat ze het samen doen.

Het initiatief Archery Attack van studievereniging L.A.S. Terra van Archeologie, won in 2018 de Van Bergenprijs voor het beste initiatief voor het samenbrengen van buitenlandse en Nederlandse studenten. Hoe succesvol is het, en hoe is het eerdere initiatieven vergaan?

Teamspel

Archery Attack is een teamspel. Archeologiestudenten speelden het vorig jaar al een keer samen en dat jaar stuurde de Leidsche Archeologische Studievereniging (L.A.S.) Terra het ook in voor de Van Bergenprijs. Die is bedoeld om buitenlandse en Nederlandse studenten samen te brengen. Terra won, en dus was er op 11 mei een toernooi bij het Universitair Sportcentrum (USC) waar universiteitsbreed voor geworven was, speciaal ook onder buitenlandse studenten.

Archery Attack

Terra-commissie

Timothy Stikkelorum, lid van het team dat de Van Bergenprijs won, zegt het maar meteen: hij is inmiddels afgestudeerd en heeft zelfs al een baan. Maar hoe dan ook voelt Timothy, ook actief als ‘echte’ boogschieter, zich onverminderd betrokken bij de uitvoering van het idee dat de Van Bergenprijs 2018 won. Vandaar ook dat we hem meteen bij de ingang van het veld van het Universitair Sportcentrum treffen; hij doet zelf niet mee, maar kijkt voortdurend op zijn smart phone om de tijd in de gaten te houden en blaast van tijd tot tijd op zijn fluit, ten teken dat er weer een tijdsperiode voorbij is. Onderwijl rent hij met soepele tred heen en weer om een en ander in goede banen te leiden. Maar hij is niet de enige vrijwilliger. Terra heeft een commissie gevormd die het meedingen naar de Van Bergenprijs op zich nam. Dat is een vaste commissie geworden. Tijdens de wedstrijdronden zitten de vrijwilligers naast het veld om de treffers bij te houden.

Het kan groter

Timothy vertelt dat zich 53 studenten hebben aangemeld, een wat tegenvallend aantal. ‘Dat moet beter.’ Gelukkig zijn evenementen net kinderen: ze moeten groeien. De meeste teams zijn gemengd Nederlands en internationaal, dat is dus wel goed gelukt. Enkele teams zijn van Archeologie, er is een huisteam, een team van Rechten en zelfs een team uit Delft. Welke nationaliteiten zijn, naast de Nederlandse natives, vertegenwoordigd? Veel, zo blijkt: de spelers komen onder meer uit Finland, Australië, Engeland, Mexico en de VS.

Archery Attack
Drie speelsters bij het oefenen; de linker is Beatriz Gomez de Silva.

Waterscheiding

Beatriz Gomez de Silva komt uit Mexico. Ze schreef zich in voor de Engelstalige bachelor Archaeology. Daarvoor meldden zich ook heel veel Nederlandse studenten aan, misschien wel tachtig procent, vertelt ze. Beatriz ervoer een waterscheiding tussen de Nederlandse en de internationale studenten, ze mengden helemaal niet. ‘De Nederlandse studenten wilden geen Engels spreken buiten de colleges. Twee zinnen misschien en dat was het dan.’ Maar Beatriz bleef het proberen. Ze meldde zich aan als bestuurslid van Terra. Ook daar werd vaak Nederlands gesproken en voelde ze zich genegeerd. Maar door haar hardnekkigheid veranderde dat, vertelt ze. En zo is ze ook bij Archery Attack betrokken geraakt. Inmiddels voelt ze zich helemaal geaccepteerd.

Enige Nederlander

Boomlang is hij, de Nederlandse archeologiestudent Mike Kneppers. Hij deed vorig jaar al mee aan Archery Attack en genoot ervan. Een buitensport die wel fel maar niet al te competitief wordt gespeeld. Bij verlies geen scènes zoals bij Ajax, na afloop van de wedstrijd met de Spurs, begin mei. Mike is de enige Nederlander in het  team vandaag. De anderen komen from all over the world, van Australië tot Finland. Wat hij leuk vindt aan het spel is dat iedereen al snel kan meedoen, na het aanleren van wat basisvaardigheden. Voor Mike is het vanzelfsprekend om met internationale studenten om te gaan.

Materiaal aangeschaft

Van de 5000 euro die de Van Bergenprijs opleverde is 3200 euro besteed, voornamelijk aan eigen materiaal: bogen, pijlen, gezichtsbeschermingsmaskers en targets. Heeft de commissie overwogen om de sport over te hevelen naar het USC? ‘Daar hebben we het over gehad’, zegt Timothy. ‘Maar voorlopig doen we dat niet. Het toernooi moet groter worden. Daar wil de commissie nog energie in steken. En het is niet een totaal ongevaarlijke sport. Je kunt er niet zonder training in stappen. Die trainingen geef ik nu en dat wil ik niet zomaar uit handen geven. Zelfs al zouden we gaan praten met het USC, dan nog zou ik de trainingen een tijd willen blijven verzorgen.’

De regels van het spel

De regels van Archery Attack zijn niet heel ingewikkeld en aan te passen aan te situatie. De teams kunnen naar believen vv/vm/mm worden samengesteld. Wel staat vast dat wie de meeste tegenstanders en targets van de tegenstander raakt, heeft gewonnen. Het veld heeft een neutrale middenzone waar niet ge- en beschoten mag worden. Daar worden aan het begin alle pijlen neergelegd en na een fluitsignaal rennen alle spelers vanaf de achterlijn naar de zone om zoveel  mogelijk pijlen te verzamelen. Die pijlen hebben overigens geen scherpe punt maar in plaats daarvan een bolletje van piepschuim. Targets kunnen verschillende vormen hebben. Op 11 mei zijn het op het USC-veld opstaande, vierkante borden met vijf gaten erin. Daarin steken zogenoemde ‘inserts’, een soort groot uitgevallen oordoppen die eruit geschoten kunnen worden door de tegenstander. Levert ook een punt op. Een ronde kan tien minuten duren, of zes. Er zijn geen in beton gegoten regels zoals bij het voetbal, ze zijn wat flexibeler.

Hoe verging het andere Van Bergenprijswinnaars?

Wat is er gebeurd met de andere initiatieven die de Van Bergenprijs hebben gewonnen? Bestaan ze nog, zijn ze verwaterd of juist een succesnummer geworden? Degene die daar meer over weet is Qing-yi Fan, werkzaam bij Studenten- en Onderwijszaken. Ze is decaan voor internationale studenten en coördineert tevens de Van Bergenprijs.

United Leiden
Het logo van United Leiden

In 2013, het eerste jaar dat de Van Bergenprijs werd uitgereikt, waren er meteen twee winnaars: de internationale studentenvereniging Leiden United. en de Koninklijke Studentenroeivereniging (K.S.R.V.) Njord. Leiden United is een bloeiende vereniging, nadrukkelijk gericht is op het samenbrengen van Nederlandse en buitenlandse studenten. De vereniging heeft een buddysysteem, waarbij een Nederlandse student een internationale student op sleeptouw neemt. 

'Er is veel veranderd sinds 2013', mailt ab actis Diederik van Gent van K.S.R.V. Njord. 'De vereniging is enorm gegroeid en we loten elk jaar aangezien we maar driekwart van de aanmelders kunnen inschrijven. De ervaring met internationals was dat deze vaak maar korte tijd in Leiden verbleven. Tegen de tijd dat ze de roeitechniek onder de knie hadden, waren ze alweer verdwenen. Met dit in gedachten en de beperkte capaciteit van Njord, zijn we gestopt met aparte international memberships. We weten dat ervaren buitenlandse roeiers de weg naar Njord vanzelf wel vinden, evenals internationals die langer dan een jaar hier zijn. Deze laatsten loten gewoon mee met de rest en worden volwaardig lid, wat ook de beste integratie in de vereniging en in Leiden biedt. Wat we wel nog graag willen is een Engelse versie van onze website. Daar wordt aan gewerkt.'

Sustainable Business Battle
De Sustainable Business Battle won in zijn eerste jaar (2017) ook meteen de Green Trophy van de Universiteit Leiden

Academische vaardigheid

Een van de succesvolle winnaars is ook Buddy Talk (2014). Dit initiatief verbindt Nederlandse studenten die een taal leren met internationale studenten die die taal als moedertaal hebben, zodat ze veel kunnen oefenen en taal kunnen uitwisselen. Vanwege het aspect van academische vaardigheid is Buddy Talk opgenomen in het aanbod van Studenten- en Onderwijszaken; jaarlijks doen zo’n driehonderd studenten mee.

Niet alles slaagt. Het International Ball, winnaar in 2016, bleek een eenmalig evenement. ‘Sommige studenten vinden het lastig om hulp te vragen,’ zegt Fan ‘en de organisatie van een evenement is heel stressvol. Daarom lukte het in dit geval niet om het evenement levend te houden.’ Dat is weer heel anders bij de Sustainable Business Battle (2017), een wedstrijd om de beste oplossing voor een duurzaamheidscasus, die gedurende drie weken in mei plaatsvond. Dit initiatief heeft zich uitgebreid naar de Leidse Hogeschool, de Universiteit van Amsterdam en de TU Delft. In het huidige bestuur zetelen twee internationale studenten. 'Wij geloven in de toegevoegde, creatieve waarde van gemengde Nederlandse/internationale teams', mailt voorzitter Adelá Svobodová. 'Het samenstellen van groepen op basis van diverse critera leidt tot een geweldige leervaring, zowel intercultureel als educatief.' Missie geslaagd.

Archery Attack heeft die potentie ook.

Ook een idee voor het samenbrengen van Nederlandse en internationale studenten? Dien het in bij het Van Bergen Fonds en misschien krijg jij maximaal 5000 euro voor de realisatie ervan. Ideeën zijn tot 1 oktober welkom.

Tekst: Corine Hendriks
Mail de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.