Universiteit Leiden

nl en

Studievereniging Terra schiet raak en wint Van Bergenprijs

Nederlandse en internationale studenten bijeenbrengen. Dat kan door samen het boogschietspel Archery Attack te spelen, bedacht archeologiestudent Timothy Stikkelorum. Hij en zijn team, een commissie van studievereniging Terra, wonnen er op 13 november de Van Bergenprijs mee.

Vicerector Hester Bijl reikte de prijs uit aan Timothy Stikkelorum.

De uitreiking van de Van Bergenprijs is een vast onderdeel van het jaarlijkse Diversiteitssymposium van de Universiteit Leiden, dit jaar in de Stadsgehoorzaal. Timothy Stikkelorum en Vera van Heel – de andere drie commissieleden waren niet aanwezig - werden totaal overvallen door het winnen van de prijs. 

Instinctieve reflexen

Timothy is al jaren actief als boogschutter maar vindt Archery Attack ook leuk. ‘Als mensen één toernooi hebben gespeeld, kunnen ze al aardig schieten’, zegt hij. ‘Kennelijk doet het spel een appèl op heel oude, instinctieve reflexen: aanleggen, richten en schieten. Een ronde duurt maar zes minuten, daardoor ben je erg in het moment.’ Vorig jaar organiseerde Timothy bij de faculteit Archeologie een toernooi waarmee hij acht gemengde teams van medewerkers en studenten op de been kreeg. ‘Niemand is ervaren in het spel, dus iedereen begint op hetzelfde niveau. Je ziet dat dat de verschillen tussen docenten en studenten wegvaagt. Spelers moeten samenwerken, elkaar vertrouwen en afspraken maken. Zo ontdek je onverwachte kanten van elkaar. Als je die goed uitbuit kun je strategisch spelen.’

NK Archery Attack
Het NK 2017 op het strand.

Boogschietspel

Archery Attack is een boogschietspel waarbij teams elkaar en een object met gaten erin beschieten. Dit gebeurt met een 1,45 m hoge boog, en pijlen waarop schuimrubber ballen zijn bevestigd. Het spel wordt gespeeld met twee teams van vier spelers met elk een veld van zeven meter, gescheiden door no go-strook van vier meter. In beide velden staan opgeblazen plastic objecten waarachter de schutters zich kunnen verschuilen, en een object van 60x60 cm met vijf gaten erin die afgedekt zijn met een plaatje. Die plaatjes eraf schieten levert punten op net als een persoon raken. Ter bescherming van hun gezicht dragen de spelers een masker. Er is een Nederlands en zelfs een Wereldkampioenschap.

NK Archery Attack 2017
Archery Attack Highlights Video

Vera van Heel (l) en Timothy Stikkelorum Van Bergenprijs
Twee van de vijf prijswinnaars: Vera van Heel (l) en Timothy Stikkelorum.

Stap voor stap verspreiden

De archeologiestudent trommelde een aantal medestudenten op en samen vormden ze een commissie van studievereniging Terra om hun plan vorm te geven: het spel stap voor stap uitrollen door de hele universiteit en nadrukkelijk ook buitenlandse studenten als deelnemers rekruteren. Vera: ‘Archery Attack is onbekend teamspel dus we denken dat dat gaat aanspreken.’ De studenten schakelen andere studieverenigingen om het spel te verspreiden. Ook zijn ze al aan het nadenken over de voortzetting als ze zelf afgestudeerd zijn. Het geld dat bij de prijs hoort - maximaal 5000 euro - kan bijvoorbeeld gaan naar de aankoop van nieuw materiaal: een volledige uitrusting voor één veld (twee teams) kost plm. 700 euro. Een datum voor een toernooi is al geprikt: 18 mei. ‘Een zaterdag’, zegt Stikkelorum, ‘want buitenlandse studenten hebben niet allemaal hun weekeinde helemaal volgepland.’

De Van Bergenprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een individu of team van de Universiteit Leiden (studenten èn medewerkers) met het beste plan voor het bijeenbrengen van Nederlandse en buitenlandse studenten. De bedoeling hiervan is begrip te kweken voor elkaars culturen. De jury bestaat uit studenten en medewerkers en beoordeelt de plannen op onder meer het vernieuwende karakter, de reikwijdte en de uitvoerbaarheid. Naamgever en initiator van het Van Bergen Fund waar de prijs uit wordt betaald, is Joris van Bergen, oud-lid van het college van bestuur van de universiteit.

De jury
Rechts de voltallige jury, met in het midden naamgever en initiator Joris van Bergen, oud-lid van het college van bestuur van de universiteit.

Tekst: Corine Hendriks
Mail de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.