Universiteit Leiden

nl en

Nieuwe waterstraalsnijder voor Fijnmechanische Dienst

Met de nieuwe Wardjet A0612 kan de Fijnmechanische Dienst (FMD) snijden met een waterstraal van 4000 bar. Hiermee kan de FMD nog nauwkeuriger, sneller en uitgebreider werken.

'Het is echt zo gaaf dat we dit ding nu hebben', zegt Emiel Wiegers. Als jongetjes met nieuw speelgoed staan de mannen van de Fijnmechanische Dienst (FMD) rond de Wardjet A0612, de nieuwe waterstraalsnijmachine die materialen snijdt met een keihard spuitende waterstraal onder een druk van 4000 bar.

Wiegers en collega Christiaan Pen laten het graag zien voor de camera. Een stalen plaatje gaat vast in een klem boven een waterbassin, en de robotgestuurde spuitmond komt er vlak boven te hangen. Via een extra slang wordt er een abrasief toegevoegd, fijne harde korreltjes die meegevoerd worden met de waterstraal, om het echte slijpwerk te doen.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Kerstsfeer

Als Pen op de startknop drukt, barst de straal los. Waterstraalsnijden maakt een hels kabaal, en fijne druppels sproeien over de meterhoge plexiglas beschermwand. Precies 36 seconden later ligt er een netjes uitgesneden stalen FMD-logo in de bak. 

'Hij kan aluminium tot 10 centimeter dik snijden, en ook staal, rvs, plastic en hout, maar bijvoorbeeld ook aluminiumoxide', zegt Wiegers. Dat laatste materiaal is keramisch, dus keihard, maar ook bros en lastig te bewerken. Maar het is gelukt: bij de eerste poging brak het plaatje nog, zegt Pen, bij de tweede kwam het FMD-logo ongeschonden tevoorschijn. 

De kerstsfeer heerst nog in de naar machine-olie ruikende FMD-werkplaats, en er zijn al verschillende types rendieren, kerstballen en andere seizoensgeintjes uitgewaterstraald om de machine goed in de vingers te krijgen. Er ligt ook al een fijn gedetailleerde stalen veer. 

Randje van de mogelijkheden

'Hij kostte 80.000 euro, er moest een potje op', zegt Arjen Geluk, hoofd van de FMD. Een waterstraalsnijmachine zat nog niet in het FMD-arsenaal. Hij snijdt met een precisie van 0,1 millimeter en is erg snel. Geluk: 'Dat betekent dat we onderdelen snel kunnen leveren. Hiermee kunnen we in huis het randje van de mogelijkheden opzoeken.'

Wel was er al een draadvonkmachine die iets preciezer is, maar die werkt alleen met materialen die elektrisch geleiden en is een stuk langzamer dan de nieuwe aanwinst.

De FMD maakt onderdelen van instrumenten voor onderzoekers bij de hele faculteit, vooral voor natuurkundigen. Maar alle onderzoekers of technici met een idee of vraag zijn welkom. Zeker als het met de nieuwe A0612 kan.

De Wardjet A0612

Voor belangstellenden geeft de FMD vrijdag 17 januari vanaf 15.00 een demonstratie van de mogelijkheden van de waterstraalsnijder in de werkplaats (EE:0.00 in het Gorlaeus). Iedereen is welkom, registeren is niet nodig. 

tekst: Bruno van Wayenburg

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.