Universiteit Leiden

nl en

Mariëlle Bruning in NRC over de jonge verdachten van de flatbrand in Arnhem

De verdachten van de flatbrand in Arnhem, waarbij een vader en zoon (4) stierven en moeder en dochter (8) gewond raakten, zijn twaalf en dertien jaar. In NRC vertelt hoogleraar Jeugdrecht Mariëlle Bruning over de zaak.

Mariëlle Bruning

Bij hun arrestatie vorige week, gefilmd door journalisten, waren de hoofden van de jongens bedekt. Ze zaten in volledige beperking en brachten de eerste nacht door in de cel. Sinds vrijdagmiddag zitten ze niet meer vast, maar ze zijn nog wel verdachten. 

'Vanaf twaalf jaar ben je in Nederland strafrechtelijk verantwoordelijk', zegt Bruning in het artikel. 'Dat is relatief jong. Er gaan wereldwijd stemmen op die leeftijd te verhogen naar veertien jaar, zoals in veel andere landen.' Het komt zwaar over dat de politie de jongens aanhield en in volledige beperking zette, zegt Bruning. 'Maar ik kan me voorstellen dat ze vanwege het maatschappelijke belang precies willen vaststellen wat de oorzaak is van de brand.'

De verdachten kunnen tot maximaal een jaar jeugddetentie veroordeeld worden, maar dat ligt niet voor de hand. Brandstichting zal hun eerder ten laste gelegd worden dan doodslag of moord, schrijft NRC.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.