Universiteit Leiden

nl en

KNAW Early Career Award voor Carolien Stolte

Carolien Stolte heeft een Early Career Award ontvangen van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Ze kreeg deze prijs voor haar onderzoek naar de rol van informele Afro-Aziatische netwerken in de Koude Oorlog. Voor dit vernieuwende onderzoeksbeeld ontving ze de prijs, een bedrag van 15.000 euro, en een kunstwerk.

Puzzelen met bronnen

Carolien Stolte is een universitair docent aan het Instituut voor Geschiedenis. Haar onderzoek focust zich op de intellectuele geschiedenis van Zuid-Azië vanuit een transregionaal perspectief. Momenteel doet ze onderzoek naar samenwerkingsverbanden binnen de dekoloniserende wereld tijdens de vroege Koude Oorlog. ‘Er is prachtig onderzoek over de diplomatieke netwerken van regeringsleiders zoals Nehru, Sukarno en Nasser. Maar het gaat mij om de laag eronder: de Afro-Aziatische netwerken van vakbondsleiders, vredesactivisten, feministen, schrijvers, en kunstenaars. Die contacten zijn lastig grijpbaar. Er is niet een voor de hand liggend archief, je moet het bijeen puzzelen uit een veelheid aan bronnen’, legt Stolte uit. ‘Sommige van deze netwerken werden met de blik van de Koude Oorlog of de voormalige koloniale machten bijvoorbeeld gezien als gevaarlijk. In dat geval hebben ze een flinke voetafdruk in de archieven van inlichtingendiensten, maar als bron vertegenwoordigen die natuurlijk een bepaald perspectief. Ik vind het prachtig om zoveel mogelijk verschillende soorten bronnen met elkaar in verband te brengen, van surveillancerapporten tot liederen en gedichten.’

Erkenning

Stolte was een van de twaalf Nederlandse onderzoekers die een Early Career Award ontvingen. Wat ze er van vond om deze te winnen? Stolte: ‘Dit is echt fantastisch! Het is een enorme erkenning niet alleen van mijn eigen werk, maar ook van deze onderzoekslijn, die relatief nieuw is. Het is heel belangrijk dat we beter begrijpen hoezeer de Koude Oorlog en de dekolonisatie met elkaar verstrengeld waren, en hoe slim activisten uit Afrika en Azië niet alleen langs nieuwe politieke scheidslijnen navigeerden, maar vaak ook gewoon er dwars doorheen. Dat doorbreekt bovendien het hardnekkige beeld dat de dekoloniserende wereld vooral het strijdtoneel was van grootmachten.’

Samenwerking en onderzoek

‘Dit soort onderzoek kan je alleen goed doen door veel samen te werken. Het gaat over het transcontinentale verkeer van mensen en ideeën, en de beste resultaten krijg je als je archieven uit verschillende plekken en in verschillende talen bijeenbrengt. Het is niet efficiënt, maar ook niet goed, om dat in je eentje te willen doen’, aldus Stolte. ‘De afgelopen jaren heb ik samengewerkt met een fantastische groep internationale collega’s die vanuit verschillende regiospecialisaties aan deze thema’s werken. We schrijven en publiceren veel samen. Binnen de geschiedenis is dat relatief ongebruikelijk, dus wij proberen het belang daarvan actief uit te dragen.

Het is de eerste keer dat dat de KNAW Early Career Awards worden toegekend en de winnaars komen uit alle wetenschappelijke disciplines. In totaal vielen er twaalf Nederlandse onderzoekers in de prijzen, waarvan drie Leidse wetenschappers, waaronder ook Berthe Jansen.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie