Universiteit Leiden

nl en

Jonge wetenschappers halen banden aan tijdens Young Academic Lunch

Jonge wetenschappers van alle disciplines aan elkaar knopen, dat is in een notendop de missie van de Young Academy Leiden. En dat doet de prille organisatie nu al met succes, bleek wel tijdens de eerst Young Academic Lunch van de Faculteit der Sociale Wetenschappen.

Zo’n veertig post-docs en universitair docenten kwamen op dinsdag 29 oktober bij elkaar voor een faculteitslunch georganiseerd door de Young Academy Leiden (YAL). In het Pieter de la Courtgebouw gingen de jonge onderzoekers met elkaar in gesprek, op zoek naar dwarsverbanden, interdisciplinaire bruggetjes of gewoon een goed gesprek.

Binnen je eigen club

Het is de tweede Young Academic Lunch die de YAL in Leiden organiseerde na haar oprichting begin dit jaar. En net als bij de eerdere succesvolle editie op de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen, blijken de jonge wetenschappers ook hier erg nieuwsgierig naar elkaars onderzoeken. ‘Je hebt snel de neiging om binnen je eigen club te blijven kijken,’ zegt bezoeker Jochanan Veerbeek, universitair docent bij Pedagogische Wetenschappen. ‘Dat wil ik graag zien te voorkomen. Ik ben eerder namelijk gepromoveerd bij Psychologie, en het zou leuk zijn om die contacten te onderhouden zodat we vakoverstijgend onderzoek en onderwijs kunnen doen. Ik denk dat een bijeenkomst als deze daarbij helpt.’

Interdisciplinariteit stimuleren

Dat is ook precies de bedoeling, zegt Tom Louwerse tijdens zijn openingswoord. Hij is voorzitter van de YAL en universitair hoofddocent Politicologie. ‘We willen de interdisciplinariteit tussen instituten en faculteiten stimuleren. Daarom hebben we bijvoorbeeld ook een zogeheten 444-beurs in het leven geroepen voor interdisciplinaire activiteiten. Daarnaast willen we ook een platform zijn om zorgen, behoeftes en verwachtingen van jonge onderzoekers te verzamelen, zodat we invloed kunnen uitoefenen op het wetenschapsbeleid.’

Ideale positie voor verandering

Tijdens de lunch sprak ook Paul Wouters – de decaan van de faculteit – zijn waardering uit voor het initiatief. ‘Namens het faculteitsbestuur kan ik deze samenkomst van jonge wetenschappers alleen maar toejuichen. We hebben namelijk de intentie om beter aan te sluiten bij de huidige tijd met onderzoek dat relevant is voor belangrijke maatschappelijke discussies. Samen kunnen we daar ongetwijfeld voor zorgen. Want jullie zijn weliswaar succesvol binnen het huidige systeem, maar ook in de ideale positie om daar nog dingen aan te veranderen.’

Interactie tussen onderzoek en samenleving

Tijdens de bijeenkomst konden jonge onderzoekers op post-its aangeven waar zij behoefte aan hebben. ‘We hopen via de lunches zo te horen wat er speelt bij jonge onderzoekers,’ zegt YAL-lid Anouk Goemans, universitair docent bij Pedagogische Wetenschappen en medeorganisator van de bijeenkomst. ‘Op den duur willen we ook een aantal inhoudelijke bijeenkomsten organiseren, bijvoorbeeld over wetenschapscommunicatie of subsidiemogelijkheden. En ik vind het een uitdaging om na te denken over hoe we de interactie tussen onderzoek en samenleving kunnen stimuleren. We zijn bijvoorbeeld al bezig met het organiseren van een lezingenreeks in samenwerking met Studium Generale.’

Over de Young Academy Leiden

De Young Academy Leiden (YAL) is de lokale evenknie van de landelijke Jonge Akademie van de KNAW. De eerste dertien leden van deze club voor jonge wetenschappers gaan het College van Bestuur voorzien van frisse ideeën over onderwijs, (interdisciplinair) onderzoek, beleid en contact met de maatschappij.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.