Universiteit Leiden

nl en

Research Handbook on Cross-border Bank Resolution

Deze week werd het handboek voor grensoverschrijdende bankenresolutie “Research Handbook on Cross-border Bank resolution” gepubliceerd.

Redactie: prof. Matthias Haentjens en prof. Bob Wessels

Auteurs: prof. Jens-Hinrich Binder, prof. Andrew Campbell, Armstrong Chen, prof. Francisco J. Garcimartín Alférez, Shuai Guo, prof. Matthias Haentjens, Tomoaki Hayashi, Lynette Janssen, Aleaha Jones, prof. Hideki Kanda, prof. Matthias Lehmann, João Cunha Marques, Paula Moffatt, Sara Sánchez Fernández, prof. Michael Anderson Schillig, prof. Dirk Schoenmaker, prof. Steven L. Schwarcz, Luigi R.F. Sciusco, Jouke Tegelaar, Frédéric Verhoeven, prof. Bob Wessels

Sinds de wereldwijde financiële crisis die tien jaar geleden begon, hebben landen over de hele wereld nieuwe herstel- en afwikkelingsregelingen voor banken ingevoerd. Dit handboek over grensoverschrijdende bankenresolutie (Research Handbook on Cross-Border Bank Resolution) analyseert de sterke en zwakke punten van het huidige regelgevingskader voor het oplossen van grensoverschrijdende bankcrises en biedt suggesties voor verbetering.

Dit handboek omvat een breed scala van perspectieven op de regelgevende en economische infrastructuur van de banken zelf, derde partijen en praktijkvoorbeelden, zowel op nationaal als, met name, internationaal niveau. Hoofdstukken zijn geschreven door vooraanstaande experts op dit gebied met bijdragen uit de VS, de EU, Japan en China.

Door de uitgebreide en diepgaande analyse van grensoverschrijdende bankenresolutie, is dit handboek relevant voor academici en onderzoekers over de hele wereld. De praktische kwesties en beleidsaanbevelingen die zijn opgenomen, kunnen ook van relevantie zijn voor beleidsmakers in de bankensector en voor bankiers en advocaten.

Dit boek bevat 16 hoofdstukken:

 1. Global Solutions
 2. Cross-border coordination of bank resolution in the EU: all problems resolved?
 3. A macro approach to international bank resolution
 4. Early intervention
 5. The EU bank resolution rules and national insolvency law
 6. International insolvency law and EU bank resolution rules
 7. Corporate Governance of SIFI risk-taking: an international research agenda
 8. Resolution and contracts
 9. Resolution and market infrastructures
 10. Judicial protection in cross-border bank resolution
 11. Conflict-of-law issues
 12. Banco Espírito Santo
 13. Lehman Brothers Treasury
 14. Cross-border bank resolution in Japan
 15. An analysis of the development of cross-border crisis management in China’s bankruptcy law and regulations
 16. Conclusions
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.