Universiteit Leiden

nl en

‘Waar kom jij vandaan?’ Robert Zwijnenberg over de risico’s van afstammingstesten

Tegenwoordig zijn genetische afstammingstesten voor iedereen beschikbaar. Het enige dat je moet doen is wat DNA opsturen naar een bedrijf. Wat zijn de risico’s van het afstaan van DNA aan een (commercieel) bedrijf? Robert Zwijnenberg, filosoof en hoogleraar Art and Science Interactions, geeft uitleg bij NEMO Kennislink.

Wie zijn DNA opstuurt naar een bedrijf krijgt vaak binnen enkele weken uitslag over zijn afkomst. Toch blijken de resultaten niet altijd te kloppen, of spreken deze elkaar tegen. Volgens Zwijnenberg koesteren veel mensen bepaalde verwachtingen of hoop bij zo’n test, maar komt men vaak bedrogen uit: ‘Als de resultaten dan niet zijn wat je verwacht, kan dat hard aankomen. Afstammingstesten kennen nogal wat psychologische haken en ogen – terwijl elke vorm van nazorg ontbreekt.’

Naast de psychologische haken en ogen is er ook nog de privacy die een belangrijke rol speelt bij dit soort testen. Bij de meeste bedrijven kun je aangeven of gegevens voor andere doeleinden gebruikt mogen worden, maar ontbreekt volgens Zwijnenberg de garantie dat ze je genetische privacy waarborgen. Hij wijst onder andere op de volgende gevaren: hackers die jouw DNA gegevens kunnen stelen, Google dat met het verkopen van persoonlijke data geld verdient en bedrijven die hun beleid aanpassen terwijl jouw DNA wel in hun bezit blijft.

Zwijnenberg is van mening dat er meer wettelijke bescherming moet komen met betrekking tot DNA. ‘Iedereen kan straffeloos wat van jouw DNA opsturen ter analyse door ergens wat spuug op te vangen. Je lichaam is wettelijk gezien wel van jou, dus waarom je DNA niet? Je zou zulk DNA-eigendom wellicht kunnen vergelijken met het bezitten van een huis. Als je dat wilt delen met anderen kan dat natuurlijk. Maar óf dat gebeurt, met wie en onder welke omstandigheden is te allen tijde aan jou.’

Meer weten?
Lees hier het hele interview met Rob Zwijnenberg bij NEMO Kennislink.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.