Universiteit Leiden

nl en

Prestigieuze Japanse Fukuokaprijs voor Leonard Blussé

Leonard Blussé, emeritus hoogleraar in de geschiedenis van Europese en Aziatische betrekkingen, ontvangt de prestigieuze Japanse Fukuokaprijs. Blussé ontvangt de prijs vanwege het nieuwe onderzoeksveld dat hij oprichtte: 'The Maritime History of early modern East/Southeast Asia'. Hij neemt de prijs in september in ontvangst.

Blussé introduceerde de interdiscipliniare aanpak binnen de geschiedenis, beginnend met Chinastudies, gevolgd door Japanstudies en de Maritieme Geschiedenis van Oost-Azië gericht op het Overzees Chinees. Hiermee is de reikwijdte van zijn onderzoek uitgebreid tot de Maritieme Geschiedenis van Zuidoost-Azië. 

In de momenteel populaire historiografische trend van 'Global History' wordt zijn benadering in hoge mate beschouwd als een ideaal raamwerk, dat gebaseerd is op 'micro'-analyse zonder ooit het 'macro'-perspectief te verliezen.

Lees meer op de website van de Fukuoka Prize (Engelstalig)

Blussé: “ik ben enorm verrast en voel me heel vereerd. Ik wil alvast iedereen bedanken die mijn nominatie voor deze lifetime achievement award heeft gesteund en zie ernaar uit om deze onderscheiding in september in Japan in ontvangst te mogen nemen.”

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.