Universiteit Leiden

nl en

Tyron Offerman: ‘Vanaf mijn vijfde tot nu: één rechte lijn’

Tyron Offerman probeert zoveel mogelijk uit het leven te halen. De 28-jarige informaticus/bedrijfseconoom heeft maar liefst drie banen: ict-strategieconsultant, en docent en promovendus bij de Leidse universiteit. Niet omdat het moet maar omdat het kan. ‘Ik sport veel, dat is nodig om alles wat ik doe te kunnen volhouden.’

Het heeft wel wat, in je LinkedIn-profiel zetten dat je ook zaterdagpostbode bent geweest bij PostNL, al was dat toen je nog op school zat. Het tekent Offerman als iemand die niet te beroerd was om zijn handen uit zijn mouwen te steken. Uit zijn profiel blijkt dat hij tot aan het eind van zijn studie bijbanen heeft gehad. 

Tyron Offerman   Stanford University
Op Stanford University in de VS, aangedaan tijdens een studiereis naar Silicon Valley

Studentenwerving

Het merendeel van die bijbanen had Offerman als studentambassadeur bij de Universiteit Leiden. Zo was hij ambassadeur voor zijn eigen opleiding Informatica & Economie die spiksplinternieuw was: vertellen over de opleiding op Open Dagen, schoolbezoeken afleggen en vragen beantwoorden. Hij werkte ook bij de centrale studentenwerving waar hij een jaar het gezicht van de corporate campagne was. ‘Mijn moeder en mijn tante reisden speciaal naar Leiden Centraal om daar mijn gezicht op een enorm billboard te zien, dat was erg leuk.’ 

Liefhebber van het goede leven

Dat Offerman bijbanen had was een beetje nodig (‘Mijn ouders zijn niet rijk of zo’), maar hij was en is ook een liefhebber van het goede leven. Een festival hier, een reisje daar… ‘En op een gegeven moment had ik een auto.’ Veel studentenfeestjes liep Offerman niet af. ‘We huurden met drie vrienden, twee studenten Geneeskunde en ik, een flat. Alle drie waren we behoorlijk gefocust op onze studie en op sporten.’ 

ICT-er in de dop

De opleiding Informatica & Economie is samengesteld uit Leidse vakken Informatica en Rotterdamse vakken Bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit. Offerman wist van jongsaf aan dat dit dé opleiding was voor hem, al stond die nog in de sterren geschreven. ‘Mijn vader is systeembeheerder en ik zat er thuis altijd met mijn neus bovenop als hij op de computer bezig was. Ik wilde alles leren. Op mijn vijfde heb ik een website gebouwd.’ De lijn naar wat Offerman nu doet - hij is consultant op het snijvlak van ict en bedrijvigheid – is kaarsrecht.

Wie: Tyron Offerman
Wat: BSc Informatica & Economie, MSc ICT in Business
Lid van een vereniging: Nee
Leukste plek in Leiden: ‘HePatho, de soos van de studievereniging van de opleiding Geneeskunde, M.F.L.S. Ik heb het daar met mijn vrienden van Geneeskunde erg gezellig gehad.'

Tyron Offerman
Met medestudenten bij de Leidse universiteit

BearingPoint

Al snel na zijn studie kon Offerman aan de slag als ict-consultant bij zijn voormalig stagebedrijf CapGemini. Een baan vinden was niet moeilijk; al voor hun afstuderen wordt er aan de studenten van de opleiding  Informatica & Economie getrokken. Na twee jaar, in 2017, switchte Offerman naar BearingPoint in Amsterdam, waar hij binnen een jaar opklom naar de functie van senior consultant. Het adviesbedrijf heeft in Nederland een kleine zeventig mensen in dienst en wereldwijd ongeveer vijfduizend. Offerman heeft geen seconde spijt gehad van de overstap. ‘Ik vind de mensen van BearingPoint erg prettig. Het is één grote familie waar onderlinge sociale contacten belangrijk zijn.’

Tyron Offerman Agile werken
Presentatie op een conferentie over 'agile' werken.

Meedenken over het hoe

Waar bestaat zijn werk eigenlijk uit? ‘Elk bedrijf en elke organisatie wil meedoen met de ict-ontwikkeling, maar soms heeft men geen idee wat en hoe. Wij denken mee: wat is de noodzaak, draagt ict bij aan het bestaansrecht van de organisatie, en hoe dan? Ga je oppakken wat het bedrijf in gedachten had, of moet het iets anders worden? Ook fungeren we intern als intermediair tussen de strategische en de operationele afdeling, of juist tussen de it-afdeling en de directie.'
We praten even over de hardnekkigheid van mislukking van ict-projecten bij de overheid: het moeizame ontwikkelen van een gezamenlijk systeem voor alle politieregio’s en de chaos bij de belastingdienst zijn maar enkele van de vele voorbeelden. Honderden miljoenen zijn down the drain gegaan en zelden of nooit worden leveranciers van systemen aansprakelijk gesteld als het mis gaat. Offerman: 'De ene keer zijn de eisen aan het gewenste systeem onrealistisch, de andere keer zijn de biedingen van de bedrijven dat. Ik denk dat de openbare aanbesteding uitlokt dat ict-bedrijven onder de prijs gaan bieden en erop gokken dat er wel geld wordt bijgepast.'

Een huis bouwen is makkelijker

Offerman vergelijkt het inzetten van ict met het bouwen van een huis, wat een concreet en overzichtelijk project is. ‘Ict is erg ongrijpbaar, en ook veel moeilijker te calculeren. Een huis kun je fysiek aanraken en je kunt ook vooraf berekenen hoe sterk het fundament moet zijn. Eigenlijk vind ik het heel dapper om de stekker uit een it-project te trekken dat al veel heeft gekost. Beter dan maar doormodderen.' Er is wel een trend te zien dat leveranciers meer verantwoordelijkheid gaan dragen. Een leverancier kan aan een bedrijf bijvoorbeeld nooit te verwachten extra inkomsten van ict garanderen: die kunnen vanwege allerlei markt- en andere ontwikkelingen nooit zeker zijn. 'Daarom', aldus Offerman, 'zie je ict-leveranciers steeds vaker afspreken dat zij mede risico lopen, dat wil zeggen, delen in de winst of het verlies. En men trekt een intermediair aan zoals BearingPoint.’ 

Tyron Offerman   Lissabon
Tyron in Lissabon

Parttime docent

Meteen nadat Offerman was afgestudeerd en werd hij gevraagd om bij zijn voormalige opleiding een vak te geven: Integratie: Business-IT-Alignment. ‘Ik was pas 24 maar had al praktijkervaring door mijn stages bij Centric en Cap Gemini, en als adviseur bij het studentenbedrijf Stein en Groentjes.’ Hij houdt ervan zijn kennis te delen met de studenten.

Promovendus bij het LIACS

Naast consultant en docent is Offerman nu ook nog promovendus. ‘Hoogleraar Aske Plaat vroeg me hiervoor aangezien er nog maar weinig onderzoek wordt gedaan op het snijvlak van ict en bedrijfskunde. Ik ben nu buitenpromovendus, BearingPoint was bereid om in mij te investeren.' Offerman onderzoekt de capabilities van organisaties op het gebied van it. Hij doet literatuuronderzoek, observeert workshops en houdt interviews. Er zijn strikte afspraken gemaakt over de inhoudelijke scheiding tussen Offerman als consultant en als promovendus. ‘Zodra bedrijven dat begrijpen, vinden ze het leuk om mij te helpen met mijn onderzoek.’ Offerman werkt nu vier dagen per week voor BearingPoint en één dag als docent en aan zijn promotie. Op zijn 35ste wil hij klaar zijn met zijn proefschrift.

Een ander leven

Als hij nog verder in de toekomst kijkt, ziet Offerman dat hij over tien jaar een ander leven heeft. Hij wil een huis kopen op Curaꞔao, waar zijn roots liggen, en jongeren interesseren voor en opleiden in de ict. Daarnaast wil hij graag aan de universiteit verbonden blijven. Momenteel woont de vrijgezel Offerman in Den Haag met twee konijnen als gezelschap. Die ziet hij als verpersoonlijking van zijn grote hobby: basketbal. ‘Ze kunnen onwijs hoog springen en zijn snel! Ik basketbal zelf niet bij een club maar houd wel alles bloedfanatiek bij en schiet af en toe buiten een balletje met mijn neefje. Ik sport wel veel. Om dit leven te kunnen leven moet ik een goede conditie hebben.'

Tekst: Corine Hendriks
Mail de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.