Universiteit Leiden

nl en

Hoe krijg je ex-gedetineerden weer de arbeidsmarkt op?

Ondanks diverse initiatieven blijkt het niet eenvoudig om gedetineerden terug de arbeidsmarkt op te krijgen.

Anke Ramakers

Een recente grootschalige samenwerking tussen de overheid, het bedrijfsleven en maatschappelijke instellingen draaide uit op een mislukking. Van de 119 deelnemers vonden er slechts 38 een baan. Van tevoren was ingeschat dat dat er zonder het programma ongeveer 24 zouden zijn.

Multiproblematiek ligt vaak ten grondslag aan het mislukken van zulke projecten, zegt universitair docent Anke Ramakers in het NRC Handelsblad. Binnen de programma's gaat het vaak om tijdelijke banen en het is moeilijk om gedrag blijvend te veranderen. 'Hoe intensiever een programma, hoe beter. Dát weten we wel. Succes wordt nu vaak gemeten door te kijken naar recidive, maar een programma kan iemand ook hoop geven of iets nieuws leren.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.