Universiteit Leiden

nl en

Dit was 2018! Een overzicht van Geesteswetenschappen in het nieuws

Het einde van 2018 is in zicht: een mooie gelegenheid om te kijken wat er het afgelopen jaar speelde op de Faculteit Geesteswetenschappen.

De best gelezen nieuwsberichten

Nieuwsberichten, interviews, achtergrondartikelen: in 2018 publiceerden alle redacteuren samen meer dan meer dan 300 nieuwsitems voor de Faculteit Geesteswetenschappen op de universitaire website. Hier een greep uit de best gelezen nieuwsberichten van het afgelopen jaar.

Ruimte voor vrouwen in de Senaatskamer

Normaal gesproken kijken in de klassieke portrettengalerij van beroemde hoogleraren 117 mannenhoofden en slechts één vrouw statig op de bezoekers neer. Maar in maart, waren er een maand lang alleen portretten van vrouwelijke hoogleraren te zien. Initiatiefnemers Athena’s Angels willen letterlijk en figuurlijk meer ruimte voor vrouwen. 

» Lees verder

De reis van onze taal in de prehistorie

Al eeuwen vragen wetenschappers zich af hoe talen zich ontwikkelen en hoe talen zich over de wereld verspreiden. Hoe kan het dat volkeren die duizenden kilometers van elkaar vandaan woonden varianten van een Indo-Europese taal spraken die sterk aan elkaar verwant blijken? De sleutel tot de oplossing van dit raadsel is gevonden door een team van internationale interdisciplinaire wetenschappers onder leiding van Guus Kroonen.

» Lees verder

Arsenaal in ontwikkeling

Open, licht, duurzaam en met ruimte voor verbinding. De renovatieplannen voor het Arsenaal worden steeds duidelijker. Onlangs zijn de ontwerpen gepresenteerd aan de medewerkers van de instituten LUCAS en LUCL, die na de verbouwing hun intrek gaan nemen in het pand.

» Lees verder

Humanities hofleverancier van de Nacht van Ontdekkingen

De Nacht van Ontdekkingen is één van de bestbezochte publieksevenementen in Leiden waarbij wetenschap en cultuur elkaar op verschillende locaties in de stad tegenkomen. Wetenschappers, studenten en alumni delen deze avond hun kennis en nemen de bezoeker mee in de ontdekkingen die zij vanuit hun expertise doen. Maar liefst twintig Geesteswetenschappers waren terug te vinden op het programma. 

» Lees meer

Een herinnering aan ons slavernijverleden

Karwan Fatah-Black, expert Nederlandse koloniale geschiedenis, schreef de tekst op een monument ter herinnering aan het slavernijverleden dat op 1 juli werd onthuld in Hoofddorp. De officiële afschaffing van de slavernij was 155 jaar geleden op 1 juli 1863. De jaarlijkse nationale herdenking van het Slavernijverleden op 1 juli is nog steeds geen officiële nationale herdenkingsdag.

» Lees meer

De best gelezen mediaberichten

Ook dit jaar zat de wetenschappelijke staf van de Faculteit niet stil. Ondanks hun hoge werkdruk, namen zij de tijd om vraagstukken te verduidelijken, interviews af te geven en stukken te schrijven over geesteswetenschappelijke onderwerpen. Zij bewezen dat de samenleving niet zonder de geesteswetenschap kan: humanities matter.

De nieuwsredactie van de Faculteit Geesteswetenschappen wil iedereen bedanken voor het afgelopen jaar en hoopt dat ook in 2019 de geesteswetenschappen zich laten zien als onmisbaar. Zij wenst iedereen fijne feestdagen en een voorspoedige jaarwisseling.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.