Universiteit Leiden

nl en

Worden juristen in de toekomst vervangen door algoritmes?

We leven in een cultuur waar we blind lijken te vertrouwen op onze handige digitale hulpjes. Waarom zouden wij het immers beter weten dan de kunstmatige intelligentie die vliegensvlug ogenschijnlijk perfecte routes uit de mouw schudt? Dit vertrouwen kan echter gevaarlijk zijn, zoals we ook zagen toen in Amerika een voetganger om het leven kwam na een aanrijding met een zelfrijdende Uber. De technologie ontwikkelt zich razendsnel, wat ook de vraag met zich meebrengt of juristen in de toekomst vervangen zouden kunnen worden door algoritmes.

Jaap van den Herik

Jaap van den Herik heeft onderzoek gedaan naar de validiteit van digitale rechters. In 2015 demonstreerde hij dat algoritmes in het domein van incasso-procedures even sterke - of zelfs betere - beslissingen dan menselijke rechters namen. In iBestuur vervolgt hij: ‘’Het juridisch systeem is vergelijkbaar met AlphaGo Zero: het vormt zich rond casussen, met menselijke rechters die net als grootmeesters ook fouten hebben gemaakt. Als we alleen de goede intuïtie programmeren, zouden algoritmes op den duur ook betere ethische beslissingen kunnen maken.’’

Voorlopig hoeven we ons echter nog geen zorgen te maken. Van den Herik voorspelt dat robotrechters die juristen vervangen pas rond 2080 arriveren, omdat de benodigde leermechanismes er nog niet zijn.  

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.