Universiteit Leiden

nl en

Onderzoeksproject

Geïllustreerde handgeschreven archieven begrijpen

Veel handgeschreven en geïllustreerde archieven bevatten een schat aan informatie, maar worden weinig bestudeerd vanwege hun complexe en door computers moeilijk te ontcijferen inhoud. Het doel van dit project is een digitale omgeving te ontwikkelen die hier een oplossing voor biedt, en die de heterogene inhoud van de archieven verbindt met andere digitale bronnen.

Looptijd
2016 - 2020
Contact
Aske Plaat
Financiering
NWO (Creatieve Industrie); Brill Publishers NWO (Creatieve Industrie); Brill Publishers
Partners

Leiden Institute of Advanced Computer Science
Brill Publishers
Naturalis Biodiversity Center
Artificial Intelligence and Cognitive Engineering (Rijksuniversiteit Groningen)
Science, Technology, and Policy Studies (Universiteit Twente)

Het archief van de Natuurkundige Commissie, een van de topcollecties van Naturalis Biodiversity Center in Leiden, staat centraal in het project. Dit handgeschreven archief bevat een rijke, geïllustreerde beschrijving van de natuur, cultuur en economie in de Indonesische Archipel (1820-1850). De onderzoekers in het project - computerwetenschappers, wetenschapshistorici en erfgoedprofessionals -  zullen gebruikmaken van een geavanceerd systeem voor handschrift- en beeldherkenning (Monk), aangevuld met contextuele informatie over diersoorten, plaatsnamen en habitats. De taxonomische expertise van Naturalis, in combinatie met kennis over wetenschapsgeschiedenis, wordt gebruikt om het systeem verder te verfijnen. Vervolgens zal Uitgeverij Brill het in het project ontwikkelde systeem aanbieden als online service voor de erfgoedsector. Zowel curatoren van handgeschreven archieven als onderzoekers die deze collecties willen bestuderen profiteren hiervan.

In het project worden twee aio’s in de computerwetenschap aangesteld (Leiden, Groningen), een postdoc in de wetenschapsgeschiedenis (Twente) en een specialist in 19e-eeuwse taxonomie en natuurhistorie (Naturalis). De aanvraag voor het project werd gezamenlijk ingediend door het Leiden Centre of Data Science (Universiteit Leiden), Leiden Institute of Advanced Computer Studies (Universiteit Leiden), Naturalis Biodiversity Center, Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit Twente en Brill Publishers (als partner uit de creatieve industrie). Hoofdaanvrager is prof.dr. Jaap van den Herik.

Afbeelding: Naturalis Biodiversity Center, Archief van de Natuurkundige Commissie voor Nederlands-Indië.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.