Universiteit Leiden

nl en

Slotsymposium LLP: ‘hier bestaat geen goed of fout’

Vrijdagmiddag 29 juni stroomde de Marekerk vol met ouders, partnerorganisaties en 88 masterstudenten. Tijdens het slotsymposium van het Leiden Leadership Programme, opgeluisterd door persoonlijke verhalen, namen deze trotse studenten hun LLP-diploma in ontvangst.

‘De mens heeft in zijn leven twee zekerheden’, begint LLP-student Jeroen Hoogendoorn zijn speech. ‘We gaan allemaal een keer dood en we zullen ook allemaal een keer in het openbaar publiek moeten toespreken.’ De masterstudent Civiel Recht vertelt dat hij zich een jaar geleden niet voor had kunnen stellen dat hij voor een volle Marekerk een speech zou geven. Tóch staat hij er nu, met dank aan het Leiden Leadership Programme: hij heeft in het programma gewerkt aan spreken in het openbaar.

Gereedschap

Ook Eline Bergijk, onderwijsdirecteur van de Honours Academy, benadrukt het belang van vaardigheden die in het reguliere onderwijs minder aan bod komen. ‘LLP-studenten leren bij ons luisteren, onderhandelen, motiveren en omgaan met groepsdynamica, belangrijk nieuw gereedschap voor in hun timmerkistje!’

‘Bij het Leiden Leadership Programme bestaat geen goed of fout,’ voegt onderwijscoördinator Lucille Brakefield daar aan toe. ‘Juist het experimenteren en reflecteren is belangrijk, daar ontwikkelen de studenten die belangrijke vaardigheden door.’

Escape room

Het hoogtepunt van het LLP, zo vertelt Bergijk, is de praktijkgerichte groepsopdracht bij een partnerorganisatie. Studenten krijgen bij deze praktijkopdracht de kans om bijvoorbeeld het gebruik van Whatsapp-buurtpreventie bij de politie te optimaliseren, de rol van het imago van KPN in diversiteitskwesties te onderzoeken of een escape room te ontwikkelen om de samenwerking tussen medewerkers van Gemeente Leiden te vergroten.

Jade Wirken, masterstudent Geschiedenis, is het over de praktijkopdracht met Bergijk eens: ‘Tijdens mijn opdracht bij het ministerie van Buitenlandse Zaken heb ik lessen geleerd die ik in de rest van mijn carrière kan gebruiken. Bijvoorbeeld dat je beleid niet kan opleggen, maar echt persoonlijk moet gaan brengen, alleen dan komt het over. Maar ook dat het elitaire Den Haag eigenlijk niet zo elitair is.’

Frisse blik

Het symposium wordt afgesloten door programmamanager van Gemeente Leiden, Hans van der Meulen. Hij begeleidt al meerdere jaren studenten bij hun praktijkopdracht. ‘De studenten bieden een frisse, onorthodoxe blik die Gemeente Leiden al vaak goed geholpen heeft. De groepen die ik heb begeleid, straalden altijd veel plezier uit en werkten enorm goed samen als team, iets dat in een echte organisatie lang niet altijd vanzelfsprekend is.’ Een tip die Van der Meulen de studenten meegeeft: ‘werk in je echte baan alsof je het LLP aan het doen bent, zo zal je het beste uit jezelf halen!’

(Tekst: Lotte Middendorp / Fotografie: Andre van Haasteren)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.