Universiteit Leiden

nl en

Beter af met de buurtwhatsapp?

Hoe kan de overheid burgers inzetten bij de aanpak en voorkoming van criminaliteit? Die vraag stond 30 mei centraal bij de bijeenkomst burgerparticipatie in Leiden. Studenten van het Leiden Leadership Programme (LLP) presenteerden daar hun onderzoek naar buurtwhatsappgroepen: ‘Laat burgers zelf de spelregels bepalen.’

De bijeenkomst vond plaats in de Oude Sterrewacht van de Honours Academy en werd georganiseerd door het Regionaal Samenwerkingsverband Integrale Veiligheid (RSIV), waarin alle gemeenten en politieteams binnen de eenheid Den Haag samenwerken. Het RSIV onderzocht met de LLP-studenten de bestaande buurtwhatsapp-initiatieven. Wat werkt? En waar liggen verbeterpunten? Op de bijeenkomst presenteerden zij de resultaten en wisselden betrokkenen in werksessies hun ervaringen uit.

Op weg helpen

‘Waarom we dit project gestart zijn? Je wilt als politie onderdeel van de gemeenschap uitmaken’, legt Heike Jan Nijlaan uit. Hij is plaatsvervangend districtchef van Leiden Bollenstreek, waar de LLP’ers ambtenaren, politiechefs en andere medewerkers interviewden. ‘Daarom zoeken we manieren om het contact met de buitenwereld te verbeteren. Uiteindelijk besloten we ons te richten op de buurtwhatsappgroepen.’

In het district van Nijlaan kwam het onderzoek op het bordje terecht van deelnemers aan het Leiden Leadership Programme, het honoursprogramma voor masterstudenten in Leiden, Delft en Rotterdam. Sinds drie jaar is de politie partner van dit traject. ‘Wij stellen vragen om de studenten op weg te helpen en verlenen ze toegang tot de organisatie. In ruil daarvoor komen zij nu met een toolbox van aanbevelingen, waar grote behoefte aan is.’

Geen wissewasjes

Met ‘zij’ doelt Nijlaan op Cindy van de Ven, Sam van Damme, Jihene Louhichi en Max Graven, die samen het onderzoeksteam van de Bollenstreek vormden. ‘Mensen voelen zich veiliger in een buurtwhatsapp, maar vervolgens verwachten ze ook meer van de overheid,’ waarschuwen zij in hun presentatie. ‘Laat burgers echter zelf de spelregels van hun appgroepen bepalen.’

Daarom horen wijkagenten volgens hen alleen thuis in beheerdersgroepen. Daarin kunnen ze overleggen met de groepsbeheerders van de afzonderlijke buurtapps. ‘Zo kan de politie informatie inwinnen van de groepen, zonder bij elk wissewasje betrokken te raken.’ Andere tips voor beleidsmakers: plaats de borden – Attentie! WhatsApp-buurtpreventie – op strategische plekken in de wijk, houd berichten kort en zakelijk, en koppel ook terug als misdrijven opgelost zijn – anders blijven burgers met een onveilig gevoel zitten.

Hels karwei

Hoewel ze enthousiast zijn over het eindresultaat, was het project geen makkie voor de masterstudenten: ‘Alleen al de afkorting van het RSIV uit je hoofd leren, is een hels karwei’, grappen ze. Dan serieuzer: ‘De politie is een organisatie die je echt even moet leren kennen. Maar contact maken was makkelijk en we zijn overal hartelijk ontvangen.’ Het bood de studenten een uitgelezen kans om praktijkervaring op te doen. ‘In onze seminars bij het LLP leren we bijvoorbeeld hoe groepsprocessen werken. Het voegt veel toe om zoiets ook in de praktijk mee te kunnen maken’, aldus Van Damme. ‘En deze middag met professionals is natuurlijk een hele mooie afsluiting.’

(Michiel Knoester)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.