Universiteit Leiden

nl en

Edwin Bakker over Summer Programme Preventing Violent Extremism

Edwin Bakker is een van de sprekers tijdens het “Summer Programme Preventing, Detecting and Responding to the Violent Extremist Threat” samen met nog vele anderen. Lees hier het interview.

Wanneer ontstond jouw interesse in terrorisme, wat vind je er interessant aan?
'Mijn interesse ontstond na 11 september 2001. Het interessante ligt hem in de vraag: hoe komen mensen zo ver dat ze hun eigen leven en dat van anderen op willen offeren voor hun ideaal? De motivatie van de individuele terrorist vind ik interessanter dan de beweging, organisatie of de modus operandi van groeperingen.'

Wat zijn misverstanden op het gebied van het voorkomen, opsporen en reageren op terroristische dreiging?
'
Een veelgehoorde stelling is dat terrorisme komt door armoede. Hier is nog geen bewijs voor gevonden. Indirect spelen sociale indicatoren mogelijk deels een rol, maar dit is wel een van de ergste misverstanden of mythes. Daarnaast vind ik dat we een scherp onderscheid moeten maken tussen radicalisering, extremisme en terrorisme opdat we niet de verkeerde middelen inzetten op de verkeerde verschijnselen.'

Wat is jouw rol binnen het Summer Programme?
'Ik zal deelnemen aan het eindpanel van het Summer Programme, samen met een politicus en iemand uit met ervaring vanuit de praktijk. Ik zal vanuit mijn ervaring als wetenschapper bijdragen aan de discussie over de toekomst van het voorkomen, detecteren, en reageren op gewelddadig extremisme.'

Voor wie is het Summer Programme bedoeld en waarom moeten mensen zich aanmelden?
'Den Haag is de plek waar veel verschillende actoren een bijdrage leveren aan het bestrijden van terrorisme. Zowel actoren op het terrein van law enforcement als daarbuiten, en op lokaal, nationaal en internationaal niveau. Denk bij dat laatste aan Europol, Eurojust en diverse ngo’s. In Den Haag beseffen we dat geen enkele actor het alleen kan en staan we open voor samenwerking en het uitwisselen van ervaringen. Ik hoop dat mensen van over de hele wereld zich aanmelden voor het Summer Programme.'

Meer weten over het Summer Programme?

Meer informatie
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.